Livet, döden och tiden

0

Hej, svejs! Nu tog jag nästan i lite här, med rubriken, men det är det jag tänker skriva om idag. Fast kanske inte alltför ingående för då skulle väl ingen orka läsa. Jag håller på att läsa en bok, som är väldigt intressant, och det är den som inspirerat mig till dagens knatter. Boken heter “Home with God” och är skriven av Neale Donald Walsch, han som har skrivit “Samtal med Gud”-böckerna ni vet. Jag har läst lite mer än halva boken nu och den är riktigt intressant. Som jag har skrivit tidigare så tror jag på att han får sin information från Gud och jag tänker använda ordet Gud när jag skriver om vad han/hon/hen säger i boken. Den som inte tycker om det epitetet kan tänka något annat i stället, typ källan, Universum, Anna-Klara eller Kurt, till exempel.

En sak som jag själv har väldigt svårt att förstå, är hur tiden fungerar. Det är inte alls som vi tror, att den är linjär, utan den är konstant så allting som händer, har hänt och kommer att hända, sker samtidigt. Tiden rör sig inte i någon riktning utan det är vi som rör oss igenom tiden. I boken försöker Gud förklara hur den fungerar men hen säger att det är lite svårt med vårt begränsade vokabulär. Gud använder därför en metafor för att försöka förklara hur den funkar och den gör det kanske något lättare att begripa. Hen använder ett äpple, som metafor, och äpplet representerar tiden. Insidan av äpplet representerar rymden och vi som färdas genom rymden är då ytte-pyttesmå organismer som har varsin tunnel i rymden (insidan av äpplet). Väggarna i tunnlarna är “tidskorridorer” med olika markeringar för varje millimeter som gör att varje millimeter skiljer sig från varandra. Om man då tänker sig att man färdas i en sån korridor/tunnel så förstår man ju att tiden inte passerar utan att man själv passerar GENOM tiden. Markeringarna i tunneln talar om var vi befinner oss i livet och när vi kommer till mitten av äpplet är vår resa, på den sidan av äpplet, slut. Det är då vi dör.

Jag vet inte om förklaringen hjälper, men lite tydligare blir det i alla fall för mig om hur det funkar. Det finns alltså egentligen bara ett enda ögonblick och det är nu. Så samtidigt som jag sitter här och skriver både föds och dör jag och dessutom i flera olika tidsepoker samtidigt. Dessutom finns det inte bara en av mig (eller någon annan), utan flera olika varianter men det kanske jag skriver om någon annan gång. 😀 Eller så kan man läsa hans böcker själv och bilda sig en egen uppfattning om det kan vara sant eller inte. Gud säger ofta att man alltid ska tänka efter själv. Ofta efter en beskrivning säger Gud: “Tro inte på ett enda ord jag säger! Bilda dig en egen uppfattning baserad på vad du tror på.” 😀 Det är jätteviktigt att man känner efter vad som är sant för en själv.

Jag tänker inte skriva så väldigt mycket om livet utan jag vill mest bara nämna att jag tycker det är viktigt att man förstår att man skapar sitt eget liv. Ingenting händer bara utan de händelser vi upplever har vi, medvetet eller omedvetet, skapat. Vi har också alltid möjlighet att skapa en ny verklighet om vi inte trivs med den vi upplever för tillfället. Självklart är det inte alltid enkelt, men jag tycker det är viktigt att känna efter hur man mår i den verklighet man har. Mår man inte bra kanske det är värt att försöka ändra på något. När jag bytte mitt förra liv mot det jag har nu, hoppade jag verkligen utan skyddsnät och det har ju gått jättebra! Visst har det varit osäkerheter och jag har varit lite svettig emellanåt, men allt har löst sig bra. Sen är inte det här min slutdestination, för det finns saker nu också som jag vill ändra på, men jag mår bättre än vad jag gjorde förut och det är viktigast just nu.

En annan sak som jag tycker är viktig att nämna om livet är att vi aldrig ska jämföra oss med någon annan. Det som är viktigt för mig kanske är helt oviktigt för någon annan och så ska det vara. Döm aldrig någon för hur den personen har valt att leva sitt liv, även om du tycker det är helt förkastligt, för vi vet verkligen inte någonting om varför andra gör de val de gör. Dessutom upplever vi livet på helt olika sätt, nästan så man kan säga att vi lever i olika universum. Som det står i boken: “Perspective creates perception. How we look at something creates how we see it.” Vi upplever våra liv utefter hur vi ser på dem. Det som är en negativ händelse för mig kan vara en positiv för dig och då blir ju upplevelserna totalt olika fast händelsen i sig är densamma.

En väldigt intressant sak, som står i boken, är att samma sak som gäller för livet gäller även för döden. Vi kan välja där också! Vi kan alltså välja vad vi vill uppleva när vi dör. Vill vi träffa de som har gått för oss så gör vi det, tror vi inte på att någonting alls händer efter döden kommer vi att uppleva att det är så. De som tror att de ska hamna i helvetet (som inte finns) kommer att uppleva det också men utan något som helst lidande. De kommer bara att iaktta vad som händer. Dock “vaknar alla upp” så småningom och inser att de faktiskt finns kvar, att lidande inte tjänar något till och att själen lever vidare. Själen dör aldrig utan lever för evigt och att dö är egentligen bara ett energiskifte från att vara i en kropp till att vara “fri” från kroppen. Det faktum att vi alla väljer vad vi vill uppleva när vi dör, förklarar alla olika berättelser man kan höra om nära-döden-upplevelser tycker jag. De som dött och kommit tillbaka kan berätta ganska olika historier och det beror förstås på vad de förväntade sig, eller vilken tro de hade, när de dog. Vi går igenom tre stadier när vi dör men just nu hittar jag inte var det står om det i boken. Jag trodde att jag hade “hundörat” de sidorna men det verkar inte så. Antagligen ska jag inte skriva om det just idag så jag kanske tar det en annan gång. 🙂

Bildkälla: svklimkin, flickr.com

En del människor väljer att ta sitt eget liv eftersom de inte orkar med livet här på jorden. Alltid tragiskt, förstås, men Gud fördömer inte de som väljer att avsluta sitt liv i förtid och det är inget fel i att göra det. Även de blir väl omhändertagna när de kommer “hem”. Däremot är det viktigt att förstå att det inte går att dö ifrån sina problem. Fast vi inte tror det har vi valt att uppleva det vi gör i våra nuvarande liv och om vi avslutar livet innan vi har tagit oss igenom det vi tänkt uppleva kommer vi att vilja göra om det. Alltså får vi “samma liv” nästa gång med de svårigheter vi inte tog oss an i det här livet. Kanske kan vara en tung tanke men något att ha med sig i bakhuvudet i alla fall, tycker jag.

Nu får det nog räcka med liv och död för idag! Det finns några “cliff-hangers” i boken så jag tror jag kommer vilja skriva om fler saker när jag läst hela. Jag tror jag är ledig även nästa helg (fast det vet jag aldrig för kommer det någon bokning under veckan jobbar jag då) och om jag är ledig kanske det blir bloggning igen. Vi får se! Ha det gott!

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke