Acceptans, kost och hälsa

0

Hej, svejs! Idag tänker jag skriva om två ämnen. Det första, acceptans är rätt enkelt, men det andra med kost och hälsa känns lite svårare. Jag utvecklar dock det längre ner. Eftersom det var sånt härligt vårväder i början på veckan (senare delen ignorerar jag fullständigt…) började jag, lite smått, att olja in min stora uteplats. Det kommer att ta sin lilla tid för den är, som sagt, riktigt stor med trappa ner till den, vindskydd i ett hörn, staket och inklädda utsidor på ett par sidor eftersom den ligger i en sluttning. Svårast är att hitta en lämplig tidpunkt att göra det. Enligt instruktionerna på burken får det inte vara för varmt eller kallt, inte soligt och självklart inte regnigt. Inte för fuktigt i luften och den ska inte strykas på för tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Min uteplats har sol i stort sett hela dagen så jag vet inte riktigt hur jag ska få till det. Ja, ja det löser sig. 🙂

När jag levererade matlådor till Ingrid senast, lämnade jag med en liten lapp med affirmationer och några tips på hur man kan jobba med sina tankar. Jag hade bland annat skrivit: Acceptera situationen. Det tror jag är väldigt viktigt men också ganska svårt. Speciellt om man tycker att allt är jobbigt och känns som skräp för då vill man helst bort ifrån allt det besvärliga. Jag glömmer ofta själv det här tankesättet men jag försöker påminna mig om att det liksom bara är att gilla läget när jag upplever något som jobbigt. Är man riktigt “hard core” kan man försöka att till och med hitta det positiva i den besvärliga situationen (vilket jag oftast inte klarar). Det jag tycker händer, om jag väl lyckas att acceptera saker och ting precis som de är, är att jag slappnar av och kan känna mer tilltro till att allt är som de ska vara. För tillfället skulle jag, till exempel, vilja att jag fick hem trädstammarna som ska sågas och klyvas till ved, så den hinner torka till vintern. Men jag kan inte göra så mycket åt det för det är beroende av när andra människor har tid att ta tag i jobbet med att samla ihop träden i skogen med skogsmaskin. Så jag försöker släppa det och tänka att det blir bra på slutet i alla fall. Visst skulle jag kunna ringa och tjata men det har troligtvis ingen som helst effekt utan stressar och irriterar bara. Min hjärna är dock lite besvärlig för den försöker lösa “problemet” på alla möjliga sätt, men det är nog inte så mycket mening med det heller utan tar bara energi. Alltså är det en bra träning nu att acceptera situationen och ta det som det är. 😀

Det var den lätta biten att skriva om. Nu kommer den lite svårare… Kost och hälsa är så stort område och oerhört känsligt för många. Det finns så många åsikter och läror och alla är olika och mår bra av olika saker. Jag har skrivit om mat förut och jag kommer troligen att upprepa saker jag redan har knattrat om, men det är ett viktigt ämne för mig så det får bli så. Jag har ju haft problem med maten större delen av livet men nu tycker jag det är mycket bättre. Mat har varit tröst och som en drog för mig och jag har hetsätit i perioder. Jag kan få otroligt dåligt samvete när jag tänker på vad jag har utsatt mitt stackars matsmältningssystem för och det är ett under att det funkar fortfarande. Jag har länge, länge letat efter ett, för mig, optimalt sätt att äta och nu tycker jag att jag har hittat det. Ni som känner mig och ni som läser här vet att det är Anthony Williams (Medical Medium, MM skriver jag i fortsättningen) kostplan jag följer så gott jag kan.

Nu för tiden äter jag mestadels vegansk kost, men jag är inte rabiat utan äter lite fisk och ost ibland. Kött äter jag dock inte alls längre. Det här har gått stegvis för mig och jag ställde absolut inte om från en dag till en annan utan det var en ganska lång process. Jag var själv förvånad över att jag började dras till videor på youtube om personer som åt vegansk mat. Just när jag gjorde det hade jag inte alls tänkt mig att äta så och tyckte själv det var lite konstigt att jag ville titta på dem. Det var som att jag förberedde mig själv inför övergången. För mig har det inte alls varit svårt att utesluta kött och ägg, till exempel, för jag har aldrig varit speciellt förtjust i något av det. Mjölkprodukter har varit lite svårare för jag har varit väldigt förtjust i keso, grädde och ost. Jag äter, som sagt, fortfarande ost någon gång ibland men det blir mindre och mindre gott för varje gång jag äter det.

Jag är, över lag, en väldigt frisk människa och känner mig otroligt tacksam för det. När jag följer MM i sociala medier blir jag lite ledsen över att det finns så många människor som lider av en massa sjukdomar och speciellt kvinnor. Han säger/skriver också det att vi kvinnor har mycket mer problem med diverse sjukdomar och diagnoser just för att vi är byggda som vi är. Och att sjukvården inte vet hur våra problem ska hanteras. Vi skuldbeläggs för våra diagnoser genom att sjukvården säger att de beror på hormoner eller att de är autoimmuna. Inget av det stämmer, enligt MM, utan de problemen beror på patogener och tungmetaller vi har i kroppen och hjärnan. I stort sett alla människor har en lever som inte klarar av att göra det den egentligen ska göra. Våra levrar har så mycket skräp att ta hand om, i form av just tungmetaller, miljögifter, mediciner, skräpmat, fett och annat att de fungerar ganska dåligt. För att skydda oss lagrar levern mycket av gifterna och orkar därför inte arbeta optimalt. När vi har svårt att gå ner i vikt beror det ofta på att levern är överbelastad.

Bildkälla: Raj Stevenson, flickr.com. Vilda blåbär är bland det nyttigaste vi kan äta!

Så trots att jag är väldigt frisk, vill jag ändå äta på ett sätt som jag tror är bäst för kroppen. Självklart kan jag inte garantera att det MM säger är det bästa för alla, eller att det är sant det han säger, men jag känner att det funkar för mig. Det verkar också som att många, många människor blir friskare genom att följa de råd han ger. Är man sjuk, och vill följa hans kostråd, behöver man dock utrusta sig med tålamod. Har man ätit sig till, och fått i sig gifter från föräldrarna och via luften, vattnet och maten under, säg 40 år, går det inte på några månader att rätta till det. Tillfrisknandet kan ta flera år… Jag tror dock att det finns möjlighet till att bli friskare genom en kostomläggning vilket jag inte tror att man blir genom att ta de mediciner som sjukvården erbjuder. Nu menar jag förstås inte livsviktiga mediciner utan jag tänker på såna som skrivs ut när sjukvården inte vet vad man egentligen lider av och som inte gör någon som helst nytta utan förgiftar kroppen ytterligare.

Följande är några produkter jag har uteslutit ur min kost: gluten (det hade jag gjort redan innan jag började följa MM), mjölkprodukter (förutom ost nån enstaka gång), ägg, rapsolja, fett över huvud taget, majs och soja, animaliskt protein (förutom fisk nån gång ibland), raffinerat socker och salt, godis, bakverk, skräpmat, vinäger och alkohol. Jag skulle kunna skriva varför de här produkterna är dåliga för kroppen men då blir det här inlägget alldeles för långt. Man kan ju undra vad jag äter egentligen och följande saker ingår i min diet: frukt, sellerijuice, rotfrukter, grönsaker, bladgrönt, avokado, MÄNGDER av potatis, sötpotatis, pumpa, squash, bär, örter, bönor, linser, fullkornsris, glutenfri pasta av ärtor/linser/kikärtor, groddar borde jag bli bättre på att äta för de är jättenyttiga, nötter och frön fast inte i så stor mängd. Så lite fett som möjligt är det bästa för kroppen, den klarar sig på det lilla fett som finns i grönsaker. Jag har säkert glömt något här men det är i stora drag i alla fall. Som salt använder jag Himalayasalt och sockrar gör jag med kokossocker, honung eller lönnsirap (fast det tycker jag är lite för dyrt). Grönsaker är nyttigast att äta råa, men när det är kallt vill jag definitivt ha varm mat så jag ser till att jag får i mig det. Det är skonsammare att ångkoka än att koka i vatten så det gör jag med potatis, till exempel, nu för tiden.

En sak som jag inte har slutat med är kaffe. Koffein/tein är verkligen inte bra för kroppen men just nu VILL jag inte sluta med kaffe. Jag dricker ca en mugg, kan inte skriva kopp för det är en hel mugg, om dagen och jag tycker det är fantastiskt gott. Det får fortsätta att vara onyttigt och så försöker jag att hålla mig till nyttigare föda för övrigt. 😀

Ju mer jag skriver desto mer ploppar det upp i huvudet, men jag stannar här. Det här sättet att äta passar mig och jag mår väldigt bra av det. Min kropp känns mycket lättare, smidigare och rörligare än vad den gjorde förut. Men alla är olika och man måste självklart gå efter sig själv och äta det man känner är rätt. Och det man tycker om! Vi är också alla intresserade av så olika saker och för många är inte det här ett viktigt område utan en del tycker till och med att det är tramsigt att bry sig om vad man äter. “You do you!”, helt enkelt!

I kväll blir det tidig läggning för jag ska jobba med att byta reklamskyltar på kundvagnar i morgon. Blir väl sista gången nu, om jag inte ska behålla bara en affär i Kisa, som inte är så långt ifrån hotellet jag ska jobba på. Den affären är så liten att det går jättesnabbt att byta skyltar där. Men det är inte riktigt bestämt ännu. Vi får se! Ha det gott!

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke