En intressant fråga

0

Hej, svejs! Vad härligt det är med alla fåglar som sjunger och far omkring nu. “Min” sädesärla har kommit och jag skrattar när den spatserar framför katterna och vet så väl att den hinner undan om de gör ett utfall. Katterna vet också, mycket väl, att de inte kan fånga den. Jag tror nästan att det var två par sädesärlor som hade bon under takpannorna på boden förra året men jag är inte riktigt säker. Får se hur det blir i år.

När jag ändå skriver om katterna vill jag berätta om Kapten, som nog är den smartaste katten jag har haft. Med Gandalf är det nästan tvärt om… nä, kanske inte riktigt men han är inte lika smart, om vi säger så. Nåja, när jag ger katterna mat brukar Kapten få sin mat i badrummet för han äter så fort och försöker sen ta Gandalfs mat. Om Gandalf är ute vid mattiderna får Kapten sin mat och när Gandalf kommer in stänger jag in Kapten i badrummet så Gandalf får äta ifred. Nu har det hänt två gånger att Kapten självmant har gått in i badrummet när Gandalf börjat äta! Igår stängde jag inte ens dörren till badrummet, utan han satt där och väntade ändå. Han försökte smyga ut ett par gånger men backade när jag sa nej. Duktig katt! Självklart går det att uppfostra katter! Om man vill… Jag har en liten grusplan på framsidan av huset och katterna gillar verkligen inte att gå på grus. Kapten har kommit på att han kan runda plätten och gå mest på gräset, men Gandalf går rätt över varje gång och tycker det är besvärligt. 😀

En eftermiddag den här veckan plockade jag nässlor och gjorde en enkel soppa. Gott! Det växer rätt mycket kajplök här så jag har plockat sån också och den har jag torkat på en bricka över vedspisen. Funkade bra trots att jag inte eldar så mycket nu. När jag är ute och “skördar” växter/bär/frukter kan jag känna att jag trivs väldigt bra med att hålla på med det. Det kanske inte alltid är roligt att göra efterarbetet, med rensning och beredning på olika sätt, men när man väl har produkterna sen och kan använda dem i matlagning känns det roligt och belönande. Jag är dock inte speciellt duktig på ätliga växter men det går ju att lära sig. Tack och lov för internet för där finns informationen tillgänglig när som helst! 🙂

I veckan ploppade en fråga, som jag tycker är väldigt intressant, upp i huvudet på mig. Det är absolut inte jag som har kommit på den, förmodligen har jag läst den någonstans nån gång, men just när den dök upp kändes den som “min”. Den är: “Varför väljer jag att uppleva mitt liv på just det här sättet?” Ju mer jag tänker på den desto större blir den på nåt sätt. Dels kan man tänka på den som bara precis här precis just nu: “Varför väljer jag att ha de här kläderna på mig idag?”, eller “Varför valde jag att handla i den här affären den här gången?”. Sen kan man fortsätta att utvidga den: “Varför valde jag att bryta upp från/fortsätta med den här mannen/kvinnan?”, “Varför väljer jag alltid att bli irriterad när någon gör (sätt in händelse/situation) mot mig?”. Eller kanske: “Varför väljer jag att dricka vin varje helg?”, “Varför väljer jag att ignorera att jag inte tycker om mitt syskons partner?”, “Varför väljer jag att inte stå upp för min sak på jobbet?” Ja, ni fattar så klart! Kan bli hur många frågor som helst! Eftersom den dök upp i mitt huvud är det förmodligen något jag behöver fundera på just nu.

Jag tog fram ett kollegieblock och skrev ner några frågor som dök upp i huvudet. En var: “Varför väljer jag att leta fram negativa tankar?” Jag tror jag har skrivit om det tidigare och det är en sak som gör mig rätt irriterad. Även när allt känns bra, kan jag börja rota i tankarna för att hitta något som INTE är bra med situationen. Det är så dumt så klockorna stannar. Som att jag inte bara kan känna att just precis nu är allting jättebra! Jag skrev ner följande punkter som svar på frågan: ¤Gammal vana. ¤En känsla av att vara förberedd på eventuellt krångel/problem. ¤Rädsla och osäkerhet. ¤Tror det gagnar mig. Sen skrev jag också ner vad jag vill göra åt det här: ¤Träna på att bryta den gamla vanan och bara se de positiva sakerna i stället. ¤Våga ha tillit till att även det jag upplever som krångel gagnar mig. ¤Träna på att släppa alla rädslor. Mer saker har jag inte kommit på men det kanske dyker upp. Notera att jag skrivit vad jag VILL göra, jag har medvetet undvikit ordet ska för det känns så uppfordrande.

Bildkälla: Tim Geers, flickr.com

Jag märkte att en del svar kom väldigt snabbt, när jag hade läst frågorna jag skrivit ner och det kändes intressant. Tydligen vet jag redan varför jag väljer den upplevelse jag väljer. I alla fall i vissa fall. Det ska bli intressant och se om det dyker upp fler svar på de frågor jag har skrivit ner. Svaren tänker jag att jag kan använda för att ändra på situationer och tankar som jag inte tycker om. De frågor jag har skrivit ner hitintills har varit mer åt det negativa hållet, men jag tänker att jag ska skriva några positiva också och se om det dyker upp tankar om att jag vill ändra även dem.

Ja, sånt kan man ägna sig åt när man inte behöver gå till ett jobb varje dag! 😀 Det är självklart många saker jag hinner med nu när jag inte jobbar och framför allt känner jag att jag har mer utrymme för mina tankar. Jag hinner tänka klart, på nåt sätt. Och det finns tid och utrymme för såna funderingar som ovan att komma fram. När jag var mitt uppe i mitt förra jobb lät jag det ta så mycket utrymme i huvudet och det tröttade verkligen ut mig. Jag tror det var mer alla tankar om jobbet som gjorde mig trött än det fysiska arbetet. Jag gillar att jobba fysiskt, även om jag helst undviker för tunga saker nu för tiden. Händerna gillar inte riktigt sånt. När jag var ung, och jobbade på kontor, tyckte jag inte att jag hade ett “riktigt” jobb. Av någon anledning tyckte jag att man vid ett riktigt jobb skulle jobba fysiskt. Riktigt så tycker jag väl inte att det är nu för tiden men när jag var ung var väldigt mycket svart eller vitt. Man lär under livets gång! Nu ska jag i alla fall ha en lat kväll framför datorn. 🙂 Ha det gott!

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke