Vardagslunk

0

Hej, svejs! Oj, vad snabbt internet jag har just nu. Det är alltid ett äventyr här och ibland är det bara att stänga av för det är så långsamt eller obefintligt. I natt var första natten med riktig frost här. När jag gick upp vid sju i morse så var det -3 ute. Det var frost en dag i veckan också, men då bara precis under nollan så i natt har det var mer “på riktigt”. Jag håller på att lära mig hur mycket jag behöver elda i huset nu när det är kallare. Så länge det inte är alltför kallt, och jag är hemma på dagarna, tänker jag försöka klara mig utan elvärmen. Under dagarna håller jag vedspisen i köket igång hela tiden utan att vrålelda. Jag lägger på ett vedträ när det innan nästan har brunnit ut. Köket blir ju ganska varmt då, men värmen sprider sig inte så mycket så det är bra att det finns en luftvärmepump också på nedervåningen. Det är rätt stor murstock i huset och viss värme sprids förstås med den när den blir varm.

På övervåningen har jag eldat på kvällarna under den här veckan. Just nu är det inte så kallt här, men jag ska ta och tända upp om en stund ändå. Tänder jag för tidigt blir det så himla varmt, rätt snabbt kommer temperaturen upp i 25 grader, så jag avvaktar en stund. Det kan nog blir frost i natt också och om jag eldar i kväll är det inte iskallt när jag kliver upp i morgon. Visst är det ett pyssel, men ju mer jag lär mig desto mer rutin blir det så klart. Och blir det alltför kallt, eller besvärligt, har jag nya elelement jag kan använda. Så det går inte direkt någon nöd på mig. Jag har dessutom märkt att jag gillar att pyssla med veden. Känns som en meningsfull sysselsättning på nåt sätt. Kanske kommer jag att tröttna på det under vintern, men än så länge är det faktiskt en må-bra-syssla. 🙂

Bildkälla: Blondinrikard Fröberg, flickr.com

Egentligen vet jag inte riktigt vad jag ska skriva om idag, så det blir nog ganska tråkigt vardagssvammel. Förvarnar lite så man kan välja om man vill läsa vidare eller inte. 😀 Jag har vissa tankar som far omkring i huvudet, men det är saker jag har skrivit om förut och jag vill ju inte bli för tjatig. Under veckan har jag känt att jag verkligen har det väldigt bra för tillfället. Jag har tiden att göra vad jag vill och det har varit härligt väder flera dagar så det har varit skönt att vara ute. Nu har löven börjat släppa ordentligt från träden, så jag har inlett uppdraget lövkrattning. Det finns mycket träd runt trädgården och det är BARA lövträd… Jag kommer, med andra ord, att ha att göra ett tag. Har redan fått första blåsan i ena handen. Jag har också börjat sy lite grand. När jag slutade på jobbet fick jag en hög med gamla påslakan av tjejen som började efter mig, och jag tänker sy kassar av dem. Alltså som man kan ha med när man går och handlar. Förhoppningsvis kan de inbringa några kronor när jag säljer dem sen. Sy är också en må-bra-syssla för mig så det känns roligt. Självklart söker jag jobb också, för det måste jag ju som läget är nu.

I torsdags åkte jag till Vadstena och tittade till mammas och pappas gravar. Det var alldeles fantastiskt vackert väder då så jag passade på att ta en promenad innan jag åkte hem. Hyresvärden skulle ändå vara här med sitt jaktlag och jaga älg, så då kändes det bättre att promenera någon annanstans. Människor med gevär litar jag inte det minsta på. Trots att jag har varit gift med en jägare i 15 år har jag inte blivit lugnare på den fronten. De har jagat även fredag och lördag, men jag har inte hört några skott så de har nog inte skjutit något.

Bildkälla: Jarosław Pocztarski, flickr.com
Det finns mycket vildsvin här, men jaktlaget hade inte sett några.

Helt plötsligt kom jag att tänka på en sak som jag är ganska dålig på och det är att städa. Jag ska få besök i morgon så jag har röjt en del nu och, framför allt, dammsugit. Eftersom jag grejar mycket med ved blir det väldigt, väldigt skräpigt överallt. Jag sopar visserligen, men det räcker inte så långt och eftersom jag mestadels är hemma, drar jag omkring skräpet i hela huset. Självklart spelar det inte så stor roll, men jag kan inte låta bli att reta mig på att jag inte städar. Hur dumt som helst och det tar självklart mycket energi. Jag brukar tänka att jag antingen måste lära mig att inte bry mig så mycket om att det är stökigt, eller städa oftare. Tyvärr tror jag inte att jag kommer att börja städa mer så det är nog inställningen jag behöver jobba med. Fast just nu jobbar jag med så många andra saker där jag ändrar hur jag tänker, så det får nog vänta lite.

Bildkälla: Bill Strain, flickr.com

På tal om att ändra tankarna så har jag under 30 dagar skrivit ner tre bra saker som har hänt varje dag (jag minns inte om jag har skrivit här i bloggen om att jag skulle göra det). Jag fortsätter att reflektera, varje dag, över bra saker som händer även om jag inte skriver just nu. Det enda som har varit lite svårt har varit att skriva olika saker. Eftersom mitt liv är ganska “begränsat” för tillfället, är många dagar väldigt lika varandra. Men jag lyckades för det mesta. Det som har varit roligast att uppmärksamma är att det verkligen händer bra saker VARJE dag. Om man bestämmer sig för att se och notera dem. Mina tre bra saker för idag: jag kunde njuta i solen på eftermiddagen, det blev en hel del löv krattade och det blev fint när jag dammsög.

Nä, nu tänker jag titta på en video på youtube om hur man gör lintyg av linfrön. En slumpmässig (fast slumpen är det ju sällan…) video som dök upp som förslag i flödet och eftersom jag fortfarande inte vet riktigt vad jag ska pyssla med i framtiden kan jag ju kolla på den. Vem vet, jag kanske ska odla lin? Det verkar dock som att jag kanske ska göra något med brännässlor. Jag vet att det låter konstigt, men brännässlor har dykt upp på många olika sätt på senaste tiden. Det började med att jag fick lite torkade brännässlor av Pia när Siv och hon var här. Sen har det fortsatt med bilder, artiklar i tidningar och så där. Så idag frågade jag en brännässla när jag var ute och krattade löv, vad jag ska göra med dem. Den var dock väldigt tyst så jag fick ingen klarhet i det alls. 😀 Bara att vänta på mer hintar från Universum! Ska jag pyssla med något sånt, lär de dyka upp! Ha det gott!

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke