Viktuppgång

0

Hej, svejs! Har ni haft en positiv och glad vecka? Jag skrev i slutet på mitt inlägg förra söndagen att jag skulle försöka ha det och önskade er alla detsamma. Jag har lyckats sådär, måste jag erkänna, men jag har i alla fall inte varit ledsen eller nere. En ny strategi jag har är att försöka hålla mig neutral när jag känner att humöret inte är på topp. Funkar ganska bra faktiskt! Men jag vill hitta mer glädje i min vardag för allt flyter på så himla mycket bättre då. Det behöver jag jobba på! Måste erkänna att januari inte är min favoritmånad. Tycker den är så lång och trist efter alla “festligheter” i december och det blir så himla mycket vardag. Det är ju dock också en inställningsfråga och jag får jobba på det också, att få en annan inställning till januari helt enkelt. Ljuset är ju faktiskt på väg tillbaka!

När veckan nu har varit lite så där neutral, har jag inte funderat på så många saker. Det krävs en del tankeverksamhet för att uppehålla det neutrala så då blir det inte plats för en massa andra funderingar. Många av de funderingar jag har annars, hamnar i texterna här på bloggen så idag ekar det lite tomt i skallen. Men jag kan skriva om ett irritationsmoment jag har just nu. Det är att jag har gått upp i vikt igen. Jag vet att det inte är något att irritera sig över, men som jag skrev för ett tag sedan trivs jag inte så bra med min kropp när jag upplever att jag är lite för “fluffig”. Det här betyder inte att jag är överviktigt på nåt sätt utan det är mer den där känslan av att byxorna sitter åt och att jag upplever att magen är i vägen när jag böjer mig ner och sånt. För det är på magen viktuppgången har satt sig.

Jag önskar verkligen att jag inte vore så här, att jag inte brydde mig så mycket om det där lite extra fluffet. För det spelar ju liksom ingen roll. Jag är inte en sämre människa för att jag har det och det är inte så mycket att det är hälsofarligt. Men det sitter så hårt inpräntat i mig sen ungdomen att jag har svårt att komma förbi det. Ytterligare en sak jag skulle kunna jobba med när jag känner för det. Och orkar!

Det jag normalt gör, när jag känner av fluffet för mycket, är att jag börjar granska vad jag äter, skäller på mig själv för att jag inte motionerar tillräckligt mycket och funderar på hur jag ska gå tillväga för att få bort den oönskade vikten. Vilket oftast inte hjälper så mycket. Idag, innan jag skulle börja blogga, plockade jag fram Anthony Williams bok “Leverns okända kraft” och skummade igenom kapitlet om viktuppgång. Där blev jag påmind om att det här med viktuppgång är så oerhört mer komplicerat än att vi bara äter för mycket och motionerar för lite. Om vi går upp vikt eller inte har till stora delar att göra med hur överbelastad levern är. När den innehåller för mycket tungmetaller, DDT, andra bekämpningsmedel, lösningsmedel, plaster och industrikemikalier tar de upp väldigt mycket lagringsutrymme. Är levern sen, dessutom, belastad med virus och bakterier får den för mycket att bearbeta och kan inte jobba optimalt. Även för mycket adrenalin och kortisol belastar levern. Jag kan inte ta upp allt här, om hur det fungerar, utan jag rekommenderar verkligen att läsa hans bok om man vill veta mer.

Det jag började fundera på när jag läste, är om min viktuppgång kan ha att göra med de tillskott jag tar. Eller snarare inte tar just nu. I min blåbärssmoothie, som jag äter varje morgon, brukar jag ha i spirulina, juicat korngräspulver och dulse (en alg). De produkter som Anthony William rekommenderar har varit slut ett tag på den sidan där jag brukar beställa, så jag har använt liknande produkter av annat märke. Dulse har jag inte tagit alls. De här tillskotten hjälper alltså kroppen att rensa ut, framför allt, tungmetaller. Det jag har märkt, när jag inte har tagit dem, är att jag har fått tillbaka en del av de där klimakteriesvettningarna som avtog när jag började med tillskotten. Så min tanke nu blev att viktuppgången kanske har med det att göra. Att levern har jobbat sämre ett tag eftersom kroppen inte har avgiftats lika effektivt.

Bildkälla: lisaclarke, flickr.com

Nu har jag köpt dulse igen och spirulina av den sort han rekommenderar. Jag hade inte råd att köpa det juicade korngräspulvret just nu, så jag äter upp den andra sorten som jag har tills jag har fått lön. Under ledigheten har jag, självklart, ätit lite i överflöd. Det kan jag inte sticka under stol med. Någon chokladbit här och där, något litet glas vin (jag dricker nästan ingen alkohol alls nu för tiden) och lite mer fett än vanligt. Visst är det konstigt att det räknas som att man “unnar” sig saker när man egentligen gör något som är dåligt för kroppen. Knäppt ju! Levern reagerar dessutom så att den inte riktigt vågar släppa ifrån sig gifter och annat skräp, när vi äter på ett sätt som inte är optimalt för kroppen. Då fortsätter den att försöka lagra allt vilket gör att den har mindre utrymme och kapacitet att jobba maximalt. Den gör det för att skydda oss från allt elände vi har i kroppen! Skulle den bara släppa ut alla gifter på en gång skulle vi bli jättesjuka! Så den tar hand om oss så gott den kan och för mig känns det bra om jag kan äta på ett sätt så att den litar på mig och törs släppa ifrån sig alla gifter i en skonsam takt.

Det ska bli jätteintressant att se om mina svettningar kommer att avta nu och om fluffet minskar när jag börjar äta “rätt” kosttillskott igen. Jag vill också komma igång med träningen igen. Inte för viktens skull men för att stärka kroppen. När jag var ledig fick jag ont i ryggen och det tror jag beror på att jag var så mycket still och satt så mycket. Nu när jag har jobbat ett par veckor märker jag att ryggen är mindre ond så jag har väl börjat bygga upp de muskler igen som blev förslappade när jag var ledig. Efter bloggandet ska jag faktiskt göra ett litet träningsprogram och senare idag tänker jag även ta en promenad. Ser ut att bli en strålande vacker dag här! Hoppas solen lyser på dig också idag! Ha det gott!

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke