Inkontinens

4

Hej, svejs! God fortsättning på det nya året! Inte klarade jag att hålla mig vaken till 12 på nyårsafton utan slocknade vid 10 ungefär. Spelar ju inte så stor roll, nytt år blev det i alla fall. Jag fortsätter att vara lat här hemma, och gör inte så mycket. Känns verkligen som ledigheten har varit lång och det har varit jätteskönt att kunna sova mycket. Så förhoppningsvis har jag vilat upp mig inför den nya terminen. På tisdag börjar jag jobba och det blir en relativt lugn dag (hoppas jag…) för det är studiedag så bara fritids är öppet.

Jag fick lite dåligt samvete efter mitt förra inlägg. Där skrev jag om att jag inte var så nöjd med 2019 för att det inte hade blivit som jag hade tänkt. Det är sanning, i och för sig, men det kändes så negativt det jag skrev om. Onödigt att sprida negativitet! Så jag har funderat på vilka saker jag är tacksam över i stället och, framför allt, är jag väldigt tacksam för vår andliga grupp och de nya människor jag lärt känna under året. Vårt arbete i gruppen har lärt mig så mycket, både om mig själv och om andra saker. De människor jag har lärt känna i gruppen har blivit ovärderliga för mig faktiskt! Jag är, över huvud taget, väldigt tacksam för de vänner jag har i mitt liv. Min vänkrets är ganska liten men det är såna vänner som alltid finns där även om det, ibland, går ett tag mellan gångerna vi ses. Jag är också tacksam över alla de utvecklande och intressanta böcker jag har läst under året. Kanske främst Anthony Williams böcker som har gett mig ett helt nytt sätt att tänka omkring kosten och en helt ny kosthållning. Så där, det känns bättre! Tack 2019 för all kunskap jag fått!

Bildkälla: lisaclarke, flickr.com

Hör ni, nu måste vi prata lite om det här med inkontinens. Jag har inga stora problem med det, men har fått lite av en chock de två senaste dagarna. Jag är inte speciellt insatt i ämnet, mer än det man läser i veckotidningar och nån googling då och då. Det jag har förstått är att den variant jag, främst har, är trängningsinkontinens. Alltså då man blir så kissnödig att det känns som det är omöjligt att hålla sig. Vilket det också är ibland… Men det har också hänt att det har kommit några droppar i trosorna vid en hastig nysning eller så. Den varianten kallas ansträngningsinkontinens och man kan ha en kombination av båda. Om jag har fattat det hela rätt så går den senare varianten att operera men inte den första jag nämnde. Jag är extremt dålig på att göra knipövningar och har aldrig gjort dem regelbundet så det är väl kanske inte så bra.

Senaste halvåret har jag märkt att jag kan ha lite svårt att kissa ibland. Jag får liksom trycka på lite mer än vanligt och ibland är det som att jag inte kan få ut all urin. Jag googlade på det, men tyckte inte riktigt att de förklaring jag hittade stämmer in på mig. Men överaktiv blåsa har jag haft hela livet. När jag var liten hade jag ganska lätt för att få urinvägsinfektion och jag tror det bidrog till att jag blev noga med att gå och kissa ofta. Jag har, helt enkelt, vant min blåsa vid ganska täta tömningar. När jag ska iväg någonstans går jag alltså på toa betydligt fler gånger än vad jag egentligen skulle behöva. Det gör ju dessutom ingen större skillnad för jag är ändå kissnödig i stort sett så fort jag kommer in till stan, eller vart jag nu ska. Jag kan oftast hålla mig rätt länge ändå, men det är trist att känslan finns där och att jag alltid har ett visst fokus på blåsan.

Bildkälla: flickr.com, Hans Kylberg

Det som chockade mig igår och i morse, var att jag helt plötsligt bara kissade på mig! Inte så mycket men jag läckte alltså urin helt utan förvarning. Visserligen var jag kissnödig båda gångerna men inte så det kändes akut. Jag blev synnerligen förvånad för det har inte hänt förut. Som tur är känner jag absolut inte att jag skäms för det för jag vet att det är så otroligt många människor som har problem med inkontinens av olika slag. Men det krånglar ju till livet en del känner jag. Här hemma spelar det ingen roll, men jag får införskaffa inkontinensskydd tills jag börjar jobba. Självklart ska jag söka hjälp inom sjukvården också, men jag vet att det är en hel del väntetider där så det kan nog ta ett tag innan problemet är löst. Ja, ja jag är tacksam att jag bor i ett land där det finns hjälp att få i alla fall!

Som tur är har jag några gamla bindor kvar sen den tiden när jag fortfarande hade mens, så jag får använda dem när jag är ute och promenerar och sånt så länge. Jaha, nu är det väl bara att börja samla ihop sig inför vardagen igen och ta vara på de två sista lediga dagarna för den här gången. Ha det gott!

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

4 kommentarer

 1. Eva-Britt den

  Vill tipsa dig om att det finns tabletter mot inkontinens som man kan få utskrivet av läkare, och man kan vid behov få en prolapsring insatt. Googla på det får du se, om du känner att du skulle ha behov av det.
  Själv fick jag förra våren tabletter att testa, och behövde inte börja med dem. Räckte med att veta att det fanns hemma. Lycka till!

  • saharblevdetidag den

   Tack för tips! Jo, jag vet att det finns olika varianter på hjälpmedel och det känns bra! Jag ska konsultera läkare så får vi se vad som kan vara bäst för mig.❤

  • L den

   Det är större än vi tror. Jag är 40år och inkontinent inför min mens, sen är det psykiskt om jag ska någonstans. Jag har laddat upp med Attends stl 2,3 och 4. De använder jag om jag ska iväg eller när jag jobbar. För ibland är det helt enkelt omöjligt att göra något åt. Starkt av dig att våga ta det öppet. Kram

   • saharblevdetidag den

    Jag tror det är jätteviktigt att våga prata om det. Hoppas du (och jag och alla andra) kan få rätt hjälp för våra besvär för de är ju hindrande och besvärliga i vardagen. Kram ❤

Lämna en tanke