God Jul (och lite julmat)!

0

Hej, svejs! Idag tänker jag inte skriva så många ord. Här står det nämligen julstädning på agendan och det brukar ta ett tag… Vi är faktiskt ganska dåliga på att städa (få det gjort alltså) och när det närmar sig jul är det som att det gror igen lite extra för att vi lämnar städningen till själva julstädningen. Inte så smart kanske, men det är väldigt trevligt när det är klart! 😀 Inte har jag hittat juldukarna heller! Det är ett mysterium, men tack vare mammas dukar får vi nog ihop det ändå. Jul blir det ju hur som.

På senaste tiden har jag läst en alldeles vanlig, väldigt tjock, roman och inte någon upplysande eller utvecklande bok alls. Det har varit riktigt skönt och när den tog slut tog jag fram boken “Livet på jorden”, av Mike Dooley igen. Jag har inte läst ut den än men det blev bara något kapitel och sen kände jag att jag vill fortsätta på “romanlinjen” ett tag till. Dock stod det en så bra sak i boken (den är jättebra och jätteintressant egentligen) och det var att i stället för att använda ordet “måste”, kan man använda uttrycket “ha möjlighet att…”. Det ger lite perspektiv tycker jag. I stället för att jag måste jobba har jag möjlighet att jobba. I stället för att jag måste träna har jag möjlighet att träna. I stället för att jag måste handla har jag möjlighet att handla. Det är ju i samma linje med att tänka att man “kan” och “vill” i stället för “måste”. Blir så mycket mer positivt då!

Den här julen blir den första köttfria för mig och jag har klurat på vad jag ska äta i stället. Det är bara jag i familjen som utesluter kött så maten behöver bara passa mina smaklökar. Jag kommer nog att äta lite rökt lax och eventuellt någon sillbit, men jag är inte så jätteförtjust i sill så vi får se. Till vardags äter jag mest veganskt, men ibland kan det bli pyttelite ägg eller någon fiskbit. Mjölkprodukter äter jag dock inte alls. Så nu till jul har jag gjort vegobullar av bönor och ris. Väldigt enkla och jag använde receptet här nedan och kryddade med kryddpeppar, kryddnejlika och lite kanel. Hon som har gjort receptet har många andra bra recept på sin kanal. Förutom att jag fick dem lite för lösa så de blev som små pannbiffar i stället för bullar, smakar de riktigt bra. Jag kommer också att ha quornprinskorvar. De är rätt så goda, men de smakar så klart inte prinskorv. I skolan, till julbordet där, hade vi anammas vegoprins (de är veganska) och de var godare. Men jag vill inte äta så mycket sojaprodukter så det får bli quorn i stället (de innehåller ägg).

Sen ska jag göra en “nötkrans” som jag hittade på avantgardevegans youtubekanal. Han har också många bra recept! Jag hittade dock inte såna kastanjer som det ska vara i receptet så jag har köpt vattenkastanjer i stället. Jag kommer att ha paranötter, hasselnötter och eventuellt valnötter i. Ska bli riktigt spännande att prova! I stället för jansson kommer jag att gör en potatisgratäng med havregrädde, lök och massor med dill. Tror jag blir gott! Till efterrätt funderar jag på om jag ska göra en saffranskladdkaka med lingongrädde till, till de andra. Men jag har inte bestämt mig än, det kanske bara blir godis och frukt efter. Duger bra det med! Här nedan är receptet på nötkransen. En cup är 2,5 dl. I det skrivna receptet står det att man ska lägga en tranbärssås i botten på formen innan man lägger på de andra ingredienserna, men tittar man på filmen så serverar han såsen till. Så det kan man nog göra som man vill! Jag kanske äter med lingonsylt eller eventuellt egengjort äppelmos sötat med honung. Får se vad jag hinner!

God Jul allihopa! Hoppas ni får en lugn och skön jul som blir precis som ni vill ha den! Ha det gott!

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke