Tips i förkylningstider

0

Hej, svejs! Idag började jag dagen med att skämmas lite för mig själv. Vi eldar med ved och när jag kom ner till köket nu på morgonen var det ca 17 grader här. -6 grader ute och ingen ved inne. Huset vi bor i är rätt stort, gammalt och dragigt och det kändes ganska kyligt. Så jag suckade och pustade en stund, tills jag kom att tänka på alla dem som inte ens har ett hus att vara i nu i kylan. Då skämdes jag! Det är ju faktiskt bara att hämta in ved från vedboden och tända upp i pannan så är det snart varmt igen. Så nu sitter jag här med en varm kopp te, en extra tröja, första adventsljuset tänt och känner stor tacksamhet i stället.

Den här veckan har jag haft många “varför”-funderingar omkring mitt liv. Tyvärr oftast inte så positiva tankar så jag har fått jobba med att stoppa dem. Som jag har skrivit många gånger; det blir bara som en rundgång med mer och mer negativt. Just “varför”-tankar leder liksom ingenstans heller utan blir oftast, i alla fall för mig, bara till självömkan. Inget som leder framåt direkt. Jag lyckades få mig själv att sluta tänka så och det gjorde genast att allt kändes mer positivt!

Nu börjar vi komma in i den riktiga högsäsongen för förkylningar och så småningom influensa också. Det är förvånansvärt många barn på skolan, som håller sig friska än så länge. En del feber och hosta men inte så jättemycket. Hur som är det ju skönt om man kan hålla sig så frisk det går och jag tänker dela med mig av lite tips som Anthony William har i sina böcker, och på sina sociala medier, om produkter som kan hjälpa till med det.

9 örter och tillskott som är bra för att hålla förkylningar borta

  • Zink (i form av flytande zinksulfat), dödar virus.
  • Kattklo (cat’s claw), dödar virus, bakterier och illasinnade mikroorganismer. Stärker immunförsvaret.
  • Te på nypon, ger c-vitamin av rätt sort som hjälper till att döda virus och bakterier.
  • C-vitamin, i form av Ester-C, hjälper till att mota bort virus och bakterier och stärker hela immunförsvaret. Speciellt stärks de mördarceller som jagar och förgör virus, bakterier, jäst, mögel och andra ovälkomna svampangrepp.
  • Citronmeliss, förutom att slå ut virus och bakterier hjälper den mot illamående, aptitlöshet och den lugnar även nervsystemet.
  • Sirap av fläderbär, ett av det effektivaste botemedlet mot virus och bakterieinfektioner. Kan avsevärt förkorta sjukdomstiden.
  • B12 i form adenosylkobalami och methylcobalamin. Skyddar nervsystemet och körtlar som försvagas av feber, virus och bakterier.
  • Te av pepparmynta, är milt och lugnande för nerver i tarmarna. Lindrar också huvudvärk.
  • Curcumin (som finns i gurkmeja). Minskar inflammationer, lindrar smärta och är bra mot hosta, halsont och problem i bihålorna. 

Man kan enkelt göra fläderbärssirap själv, om man råkar ha fläderbär i frysen eller det kanske går att få tag i torkade. På Anthony Williams blogg finns det ett recept med torkade fläderbär. Då tar man 2 dl torkade fläderbär till knappt 8 dl vatten. Vill man ha lite extra kryddor kan man låta en kanelstång, en stjärnanis och 1/4 tsk hel kryddnejlika koka med. Det kokar man i ca en timme tills det har tjocknat och reducerats till hälften. Sen silar man sirapen genom en sil, pressar ut all saft ur bären och tar bort de hela kryddorna. När sirapen har kallnat helt rör man i 2 dl honung (rå) och häller upp på burkar. För att hålla sig frisk kan man ta 1 msk/dag och om man vill bli frisk fort från en förkylning tar man 1 msk 3 gånger per dag. 

Det får nog räcka för idag! Inte så jättemånga ord, men det tog tid att översätta allt och hitta rätt benämningar. 🙂 Jag tänker faktiskt avsluta det här inlägget med två, ganska olika, låtar. Den ena har några år på nacken och den andra är väldigt ny. Båda är dock riktigt bra! Och jag tycker sångerskan i den den nedre videon har så vackra kläder. Nu ska jag, hör och häpna, ta och träna lite! Får bli ett kort träningspass så jag inte får alltför mycket träningsvärk! 😀 Skönt att få upp värmen lite och eftersom det är upptänt nu kommer det att finnas varmvatten tills jag tränat klart. Lyx! Ha det gott!

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke