Olika åsikter

0

Hej, svejs! Lite glad just nu (för man måste ju glädja sig även åt de små sakerna)! Vann just 180 kr på en trisslott! Största vinsten jag har vunnit på en sån på många år. Väldigt praktiskt också eftersom lönen i stort sett är slut och jag får inte lön förrän på onsdag. Pengarna räcker nästan till fika med en kompis sen idag och lunch med en kollega i morgon. Nja, kanske inte riktigt men en bit i alla fall! Tack för det!

Jag läser några bloggar regelbundet och de har lite olika inriktning (mest om mat). En blogg handlar om lite allt möjligt, och hon som har bloggen är ganska intresserad av hudvård och smink. Inte mitt största intresse så de inläggen brukar jag bara skrolla igenom. Men för ett par, tre veckor sedan läste jag ett inlägg där hon skrev om nån produkt som man skulle ta invärtes och den skulle kunna förbättra huden. Hon skrev att när hon tar den produkten försvinner hennes psoriasis i hårbotten, men när hon slutar ta den kommer utslagen tillbaka. Då kunde jag inte låta blir att kommentera, för i mina ögon maskerar man bara problemen då. Jag tipsade om att läsa Anthony Williams böcker i stället så att hon skulle kunna bli av med utslagen “på riktigt”. Enligt honom beror psoriasis på att man har koppar och kvicksilver i levern som i kombination med Epstein-Barr viruset ger utslagen.

Hon själv svarade inte på kommentaren, men det blev ändå en liten diskussion mellan mig och en annan läsare som inte tyckte att man kan slänga ur sig såna påståenden om att man kan få hjälp genom att läsa en bok. Den personen tyckte att såna utsagor måste vara understödda av vetenskapliga bevis. Och så tyckte personen att det är illa om Anthony William tjänar pengar på att påstå såna saker. Så klart tjänar han pengar på sina böcker, det är helt sant, men vill man läsa dem utan att köpa kan man låna på biblioteket. I min sista kommentar skrev jag att om man ska prata om pengar så vill jag inte veta hur mycket läkemedelsindustrin drar in varje år. Det blev ingen hetsig ordväxling och ingen skrev något elakt om den andra (kors i taket på sociala medier 🙂 ), men det märktes ändå att vi hade totalt olika åsikter inom det här området.

Jag har förstått att väldigt många människor har svårt att tro på det som står i hans böcker eftersom det han skriver inte har några vetenskapliga bevis och att han själv inte är läkare. En del tycker det är direkt fånigt att han påstår att han får informationen från Anden för då går det ju inte att tro på att det är sant. Jag kan förstå det för alla är självklart inte andligt intresserade eller tror på att det finns något mer än det vi ser och kan ta på. Min yngre son frågade, när jag berättade lite om vad han skriver i böckerna, var han får informationen ifrån. När jag svarade att han får den andligt, sa sonen att då hittar han bara på det han skriven. Men han hittar på väldigt bra, måste jag säga, för tusentals människor blir hjälpta av det han “hittar på” i sina böcker! 😀

Själv har jag lite svårt att förstå den här övertron på vetenskapliga bevis. Jag ser det som så att nästan vad som helst går att bevisa vetenskapligt om någon betalar tillräckligt bra. Givetvis är vetenskap viktigt, den behövs för att vi ska kunna lära oss mer och gå framåt, men jag tror man ska vara lite försiktig med att blint lita på vad som påstås vara sant och rätt och riktigt. På samma sätt som man ska vara försiktig med att lita blint på alla som säger att de får andlig vägledning och har kunskaper vi vanliga dödliga inte har (eller i alla fall inte kan plocka fram). För mig känns det som det allra bästa vore om man kunde kombinera de båda världarna!

Bildkälla: lisaclarke, flickr.com

När det gäller informationen i Anthony Williams böcker tycker jag de är superintressanta för att han, samtidigt som han förklarar vad olika sjukdomstillstånd beror på, berättar hur man kan läka ut dem via kosten. Man behöver inte köpa en massa konstiga preparat utan man kan äta sig till bättre hälsa. Visserligen rekommenderar han vissa kosttillskott, men de behöver man ju inte ta om man inte vill. Det går bra att börja bara med att ändra kosten. Gör man sen det ett tag och inte känner någon skillnad alls, kan man återgå till att äta som man gjorde innan. Märker man att man blir bättre kanske man vill ta reda på mer och fördjupa sig i det han skriver.

För mig känns det som ett mycket bättre sätt att bli frisk på än att gå till en läkare som skriver ut något piller (om läkaren ens vet vad man lider av) som man ska ta flera gånger om dagen. Man kanske blir bättre av pillren men samtidigt har man inte en aning om av de kan ställa till för andra problem i kroppen. Som man i sin tur sen kanske måste ta en annan sorts piller för att bli frisk från. Vilket läkemedelsindustrin, så klart, klappar i händerna åt. Jag tror inte att den industrin har något intresse alls av att göra oss friska för då skulle vi ju sluta köpa deras mediciner. De försöker i stället göra det normalt att alltid ta ett piller, så fort man han något litet symtom. Titta bara på hur mycket reklam det görs för receptfria läkemedel.

Jo, då, så klart finns det mediciner som är livsviktiga för många, men jag tror att det kan finnas (notera att jag skriver kan finnas) möjlighet till hälsa på annat sätt än att ta mediciner. Tyvärr har nog oftast inte läkare kunskaper om detta utan den informationen får man leta reda på själv. Vilket inte alltid är så lätt, för det är verkligen en djungel där ute, med preparat och alla möjliga gurus som vill få oss att köpa deras grejor och utnyttja deras tjänster. Supersvårt att veta vad som är bra och vad som är skräp, helt enkelt! Är man sen väldigt dålig, kanske helt utmattad, har man troligtvis inte alls orken att försöka hitta informationen eller ens läsa den man hittar. Så jag har full förståelse för att det, ibland, är enklast att ta de tabletter som läkaren rekommenderar. Vet ni, förresten, att i USA (vet inte om det är så här i Sverige), håller läkemedelstillverkare i vissa utbildningar för läkare. Läs den meningen igen! Känns inte rätt någonstans för mig! Jag garanterar att läkare även får betalt av företagen för att “prångla ut” deras mediciner.

Bildkälla: Tim Geers, flickr.com

Det här inlägget spårade iväg lite och blev något annorlunda än vad jag hade tänkt från början, men orden får stå kvar för det var kanske det som skulle skrivas. Min önskan, är väl helt enkelt, att så många som möjligt kan få bli friska från sina symptom och sjukdomar. Hur det sen går till är kanske inte det viktigaste. Jag tycker dock det är tråkigt när någon liksom bara stänger dörren för andra möjligheter än det man själv tror på (gäller givetvis mig själv också). Tänk om man missar information som kan vara till nytta för en bara för att man “inte tror på det där”. Jättesynd ju!

Så idag avslutar jag med “Bättre hälsa åt folket!” och önskar er alla en skön söndag och en härlig vecka. Ha det gott!

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke