Ett par insikter

0

Hej, svejs! Men, alltså, hur fort går veckorna? Det var ju typ söndag igår! Jag är en sån som kan ha lite måndagsångest, men det är ju helt bortkastad energi. Man åker till jobbet på måndag morgon, jobbar några timmar och så är det fredag. Eller hur? Nåja, nu är det helg i alla fall och det är bra skönt tycker jag. Igår var jag inne i stan och handlade. Inte min favoritsyssla, men jag behövde handla mat till katterna och då passade jag på att ta en sväng på ICA Maxi innan djuraffären öppnade. När man är morgonpigg kan det vara ett dilemma att affärerna inte öppnar förrän klockan 10. Då har ju halva förmiddagen gått! I alla fall, på Maxi träffade jag en väninna som jag inte sett på ett tag. Det var så roligt och jag blev så glad! Så då kändes det verkligen som det var värt att åka iväg (även om jag behöver handla kan jag känna att jag slösar bort min tid när jag gör det)!

Bildkälla: Bev Sykes, flickr.com

Under den här veckan har jag sett en massa “dubbelsiffror”. Ni vet när man tittar på klockan och den är 07.07, 13.13, 11.11 och så där. Nästan varje dag faktiskt. Vet inte varför men det var väl en sån vecka helt enkelt. Jag har dock upplevt att min intuition har blivit lite starkare på nåt sätt. När jag kom till jobbet i måndags tänkte jag: “Undrar om nån är sjuk idag?” Genast poppade det upp ett namn på en elev i huvudet. Då blev jag så nyfiken att jag gick och tittade på tavlan där sjuka elever och personal står uppskrivna. Och det stämde! Hen var sjuk! Så jag har gjort lite övningar, för mig själv, med att försöka känna in olika saker. Det har gått förvånansvärt bra! På torsdagar kommer det några elever och äter mellis lite efter de andra. De går i fyran i en annan skola och har lång dag på torsdagar. Jag vet oftast hur många men inte vilka som kommer. Så i torsdags skulle de bli tre stycken och jag kände efter vilka det skulle kunna bli och när de “ramlade in” (de är lite trötta och fnittriga på torsdagar) i matsalen var det de tre jag hade tänkt på. Kändes kul! Jag tänker att jag ska fortsätta och träna under nästa vecka också.

Jag tycker det är väldigt intressant med kost och hälsa, som ni som läser här säkert har förstått, och jag tycker det är fascinerande hur våra kroppar fungerar. Sen jag började läsa Anthony Williams böcker har jag förstått att kroppen är mycket mer sofistikerad än vad vi kan förstå. Den kan, och gör, så många saker som vi inte har en aning om i dagens läge. En fantastisk konstruktion helt enkelt! Just nu är det ganska populärt med något som kallas “intuitive eating” och det går att hitta massor med information om det på youtube. Det handlar alltså om att lära sig att äta efter vad kroppen meddelar att den behöver. Man lär sig att lyssna på sin egen kropp och lär sig äta när den “säger till” att den behöver ha mat och så vidare. Ingen diet eller nåt sånt alltså. Det här tror jag är bra, men säkert inte så lätt för alla. Speciellt inte om man har ett komplicerat förhållande till mat. Men får man det att fungera är det säkert jättebra. Och tänker man efter så “pratar” ju kroppen med oss hela tiden. Ibland kan man bli jättesugen på nån speciell mat och då tror jag det finns något i den maten som kroppen behöver just då. “Jaha”, kanske nån tänker, “men jag är ju alltid sugen på något sött. Och sötsaker är väl inte bra?”

Nä, i form av bakverk, godis och söta drycker är det verkligen inte bra. Det mår vi bäst av att undvika. Men nu, sen jag lärt mig att kroppens viktigaste energikälla är glukos, inser jag att när vi är sötsugna så måste det vara så att kroppen saknar bränsle! För många är sötsug något dåligt och en sak som man måste stå emot och helst försöka ignorera. Men jag tror att kroppen säger: “Ge mig någon söt frukt! Jag behöver glukosen i den!” Man kanske inte tycker att ett äpple är så speciellt sött, men det är sockret som finns däri som kroppen verkligen vill ha. Vill man själv gärna ha något som smakar sötare än ett äpple kan man äta dadlar eller torkad frukt. Jag älskar soltorkade aprikoser! Så gott! Vill du äta torkad frukt se till att den är utan konserveringsmedel. Saltå Kvarn och Kung Markatta har torkad frukt som är både ekologisk och bara soltorkad. Så jag tror vi ska lyssna på våra kroppar även när de säger att de vill ha något sött.

Bildkälla: lisaclarke, flickr.com

Det var insikt nummer ett och insikt nummer två, som jag fick den här veckan, handlar om att “gå mot strömmen”. Jag har skrivit om det förut (efter att ha läst om det i en bok), att när vi jobbar hårt mot våra mål, som vi har lärt oss att man ska göra, går vi egentligen mot strömmen och gör allting svårare för oss. Då förlitar vi oss inte på att vi får det vi önskar oss utan “lägger oss i” och försöker styra situationer som vi borde lämna därhän. Vår uppgift är att tydligt definiera vad vi vill ha och hur vi vill ha saker och sedan tänka på och agera som om vi redan har allt det vi vill ha. På vilket sätt det sedan kommer till oss är inte vår sak att fundera ut. Vi får ha tålamod, inte tappa hoppet och fortsätta föreställa oss att allt är som vi vill ha det. Lättare sagt än gjort många gånger… Men det jag insåg en dag, är att det här är precis det som händer när någon har “gett upp”. Säg att någon verkligen vill hitta en ny partner och letar och letar på alla möjliga sätt för att hitta någon. När vederbörande sen, efter mycket letande, bestämmer sig för att sluta leta, skita i det hela, och bara fortsätta med sitt liv, så “poff” står den perfekta partnern där helt plötsligt! Eller hur? Det har man ju hört många gånger och då inte bara just om en ny partner men i andra situationer också. När man slutar försöka och leta så förtvivlat så händer det! Då har man slutat gå mot strömmen och lämnat över till Universum att lösa det hela och glider i stället med strömmen. Så jag tror på att ha tillit och sluta försöka för mycket, är det bästa! 😀

Jag avslutar mina inlägg med musik, allt som oftast, och det tänker jag göra idag också. Måste bara berätta om en lite rolig sak i anslutning till det. 1984 köpte jag Eva Dahlgrens skiva “Ett fönster mot gatan” på vinyl. Jag tyckte den var otroligt bra och lyssnade nästan sönder skivan! För ett litet tag sedan blev jag påmind om den och hittade den på cd på nätet och beställde den. Jag lyssnar alltid på skivor i bilen så det är kul med något nytt tillskott. Första gången jag lyssnade igenom den tyckte jag inte att jag kände igen alla låtar, men redan vid andra lyssningen insåg jag att jag visst gjorde det. En sak till jag insåg var att jag fortfarande kan en hel del av texterna… Notera att det är 35 år sedan jag köpte skivan! Då fattar man att jag har lyssnat på den några gånger. Ha, ha! Låten nedan tycker jag är jättefin. Det är ingen video utan bara musiken. Ha det gott!

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke