Lite sisådär…

0

Hej, svejs! Idag satt jag med min tekopp, tittade ut genom köksfönstret och tänkte att jag nog inte ville blogga nåt idag. Humöret har inte varit något vidare de senaste dagarna och jag har varit väldigt lättirriterad. Dessutom gick jag upp lite tidigare än vad jag egentligen ville idag för det kom en sån där monstersvettning så det kändes inte bekvämt att ligga kvar i sängen. Jag har heller liksom ingen lust att göra något, och jag har till och med struntat i träningen. Jag bara vill inte… Kanske en del känner igen sig och förr, när jag fortfarande hade mens, var det här rätt typiskt humör för dagarna innan den kom. Igår var jag och plockade lite skogshallon, det finns så mycket i år att man inte riktigt vet vart man ska plocka, och jag brukar bli på bra humör av att plocka bär, men inte ens det hjälpte. Så, ja, så är det med mig just nu!

Bildkälla: Raj Stevenson, flickr.com.

Jag tänkte att jag skulle låta bli att blogga för att bespara er mitt gnäll, men så tänkte jag att jag kan försöka lyfta mig själv (och kanske någon annan som också känner sig lite nere) i stället, genom att skriva av mig en del tankar. Eftersom jag har skrivit om det flera gånger, så vet vi ju vid det här laget att det blir som man tänker och det man fokuserar på får man mer av. När man då mår lite skrutt så vill man ju bara säga “bajs-attraktionslag”, sluta gälla just nu är du snäll (eller egentligen säger man “för helvete sluta vara så jävla jobbig jävla skit-speglings-lag”). Jag tycker att många saker krånglar lite extra när man inte är på topp, och har många negativa tankar, eller också är det bara att man inte orkar med allt just då. I morse, när jag gjorde min sellerijuice, lyckades jag skära mig i vänster pekfinger! Precis innan hade det malt en massa negativt skit i huvudet och jag är säker på att det är därför det hände. Det är inget djupt skärsår och kommer snart vara läkt, men en ändå. Bajs!

Jag ska inte skriva om min nuvarande kost och så idag, men jag måste bara nämna en sak om sellerijuicen. Den stjälkselleri som finns att köpa nu är svenskodlad, och det är så klart bra, men smaken! Jösses! En optimal mängd sellerijuice på morgonen är 4-5 dl, men jag klarar bara halva den mängden just nu. Selleri är inte min favoritgrönsak och det är väldigt, väldigt, väldigt, väldigt mycket sellerismak på den svenska. Huga! Får hoppas den gör lite nytta ändå. En lite intressant sak med juicen är, att trots att den smakar så mycket selleri, så är det en helt annan, lite citrusaktig smak när man rapar sen. Lite märkligt faktiskt! Ursäkta detaljerna…

Bildkälla: Tim Geers, flickr.com

Jaha, vad kan man då göra för att försöka lyfta humöret lite? Att göra saker man mår bra av är förstås alltid en fördel. När jag har bloggat klart ska jag baka lite bröd för det är en sysselsättning som jag tycker om. Jag kommer att försöka ta mig samman och träna lite senare idag också, för jag vet ju att humöret oftast lyfter efter ett träningspass. För mig känns det bra att ta bort en massa “måsten” när måendet är sämre. Tvätten får samlas på hög, likaså de redan tvättade sakerna och jag stänger dörren om högarna. Jag bryr mig inte om dammtussarna utan de får virvla runt fötterna. Däremot klarar jag inte att ha det stökigt i köket. Då mår jag sämre, så där blir det undanplockat så inte bänkarna och spisen blir belamrade. En del människor mår ju bättre av att städa och ha ordning omkring sig, och jag avundas dem lite. Tänk att ta sig an nåt man mår bra av och så blir det samtidigt rent och fint hemma! Sån e inte jag…

Liten parentes bara: oj, vad det regnar här just nu! Men det passar bra när jag vill vara inne och baka! Igår var det jättevarmt i stället så vädret varierar sig.

Bildkälla: Blondinrikard Fröberg, flickr.com

En sak som är väldigt effektiv, tycker jag, för att lyfta humöret är att göra en tacksamhetslista. När de negativa tankarna är väldigt aktiva kommer man nästan inte igenom “stimmet” med någon positiv tanke och man (eller jag kanske ska skriva “jag”…) vill nästan inte försöka hitta de positiva. Jag nästan grottar ner mig i allt det dåliga och hur illa allting är. Så dumt!

En liten parentes till: nu hämtade jag mig en halv kopp kaffe! Nästan lite trotsigt så där! Försöker undvika kaffet på förmiddagarna för levern gillar inte att få kaffe att ta hand om när den håller på att städa upp (vilket den gör tidiga mornar och förmiddagar). Så, förlåt levern, men kaffet smakade väldigt gott!

Bildkälla: waferboard, flickr.com

Åter till tacksamhetslistan! Jag tänkte att jag gör en tacksamhetslista med, typ, “för att/så att” efter det jag är tacksam över för då får man tänka till lite extra. Min lista över saker jag är tacksam för idag ser ut så här:

 • Att jag har tak över huvudet så att jag inte behöver sova/vara utomhus i regnet.
 • Att jag har rent vatten att dricka för det är det många som inte har.
 • Att jag är ledig och inte behöver stressa iväg till något jobb.
 • Att jag har hela kylskåpet, frysen och skafferiet fulla med mat så jag, och övriga familjen, kan äta oss mätta idag också.
 • Att jag har varmvatten, tvål och schampo så jag kan duscha och göra mig ren när jag vill.
 • Att jag kan göra saker som jag mår bra av utan att någon kräver att jag gör något annat som jag inte vill.
 • Att jag har pengar så jag klarar tillvaron för det är väldigt många som inte har det så.
 • Att jag har en bil som fungerar så jag kan åka vart jag vill när jag vill.
 • Att jag har en familj som, så vitt jag vet, mår bra och har hälsan. Många lever utan sina nära anhöriga av olika anledningar.
 • Att jag är trygg och kan leva utan rädsla för många, speciellt barn, lever i stor otrygghet.
 • Att jag har elektricitet som underlättar livet väldigt mycket. Många lever utan.
 • Att jag har toalett inomhus och inte behöver springa ut, speciellt på vintern, för att gå på toaletten. Många, många lever utan tillgång till ordentliga toaletter.
 • Att mina katter mår bra för de är ofta en källa till glädje och gos!
 • Att jag har en dator som underlättar livet på många sätt och ger mig avkoppling när jag bara vill sitta och slösurfa eller “titta på tv”.
 • Att jag lever i ett land utan en massa farliga djur eftersom jag tycker om att vistas i skogen.
 • Att jag bor på en lugn plats med naturen inpå knutarna för där kan jag hämta energi och bara njuta.
 • Att jag har mina, ganska få men väldigt nära, vänner som jag uppskattar väldigt mycket att umgås med.

Nu kom en av katterna, Gandalf, in (dyngsur!) och hoppade upp i mitt knä, så nu “måste” jag gosa med honom samtidigt som jag skriver! När det är fint väder är han mest bara ute, men när han kommer in vill han ha jättemycket mys och gos så det får man ju ge honom då!

Gandalf

Vet ni, nu känns det faktiskt lite bättre! Tacksamhetslistan och kattmys har lyft humöret lite grand i alla fall! Och snart kan jag börja baka, dessutom. Just för tillfället försöker jag att inte äta så mycket ägg så jag har letat efter recept på glutenfritt bröd utan det. Hittade ett igår som jag tänkte prova. Ni kan få receptet också och det hittar ni HÄR. Jag har inte psylliumfrön hemma just nu, så jag provar med chiafrön i stället och hoppas att det funkar. Båda är ju gelé-bildande och jag gissar att det är det som är meningen med dem så det går säkert bra. Så jag jobbar vidare på att göra det här till en bra söndag och jag önskar er alla det samma! Ha det gott!

Bild lånad från Nilla’s Kitchen
Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke