Att använda själstestet

2

Hej, svejs! Idag började jag med att skriva en rubrik så får vi se om den kommer med den här gången! 😉 Svosch, sa det, så passerade sportlovsveckan! Hann inte riktigt med där! Det är, så klart, lugnare på jobbet då, men så försöker man hinna en massa andra saker så veckan kändes ändå intensiv på nåt sätt. Och i morgon är allt som vanligt igen!

Bildkälla: Tim Geers, flickr.com

Jag har använt mig av själstestet rätt mycket under senaste veckan. Vad det är och hur du lär dig att ta kontakt med din själ och använda själstestet skrev jag om i mitt förra inlägg. Här kan du läsa det. Som jag har skrivit många gånger är mat och ätandet lite problematiskt för mig. Fast jag håller verkligen på att läka nu och mitt behov av att tröstätande och överätande är faktiskt nästan borta. Jag har också, under större delen av mitt liv, haft problem med min mage. Om jag är orolig eller stressad över något så är det magen som reagerar. Jag tror också att magen har tagit stryk av att jag har haft perioder när jag har överätit mycket. När man har kommit till medelåldern klarar kroppen inte av att reparerade sig lika snabbt som den gjorde när man var yngre. Man behöver definitivt vara snällare mot sig själv ju äldre man blir och lyssna på vad kroppen säger.

Ända sedan i höstas har jag, vid flera tillfällen, haft problem med magen. Mer än vad jag brukar. Jag har fått ont, varit uppsvälld och fått springa på toa på ett annat sätt än vanligt. När jag var hos Madde i somras, sa hon att jag skulle kunna få problem i nedre delen av magen om jag inte tog tag i mitt liv. Det bevisade sig ju ganska snart vara sant och jag har verkligen funderat på vad jag behöver göra för att bli bättre. Jag har förstått att mina besvär har varit kostrelaterade, men inte alltid insett vad som har skapat allt krångel. Men så i veckan, kom jag på att jag ju kan använda själstestet för att ta reda på vad som är bra för mig att äta! Det började med att jag frågade om det är bra för mig med periodisk fasta, som jag tillämpar sedan flera år, och det fick jag ett “ja” på. Efter det har det blivit en hel del frågor och jag har stått och svajat hit och dit var och varannan kväll! 🙂

Det här handlar, så klart, inte om vikt utan vad som är bra för min kropp att äta. Jag skrev ju för ett tag sedan om hur trött jag är på alla dieter och alla självutnämnda experter som talar om vad man ska och inte ska äta. Så det här är nog en självklar förlängning på det och ett sätt för mig att på riktigt hitta min ideala kost. Fast jag har blivit lite besviken på en del saker som testet talat om… Kaffet, till exempel, jag behöver sluta dricka kaffe. Det var ingen överraskning, i och för sig, jag har känt att det nog är så. Jag är inte riktigt beredd att ge upp det ännu, men jag kanske får börja trappa ner lite. I samband med det kan jag nämna att man behöver vara rätt precis med sina frågor. Jag frågade om te, om jag kunde dricka det i stället, men fick ingen reaktion i kroppen. Den stod helt still. Så kom jag på att det ju finns massor, massor med olika sorters te, så jag ställde två olika frågor i stället. Så här blev de: “För mitt högsta och bästa, dricker jag rooiboste?” och det fick jag “ja” på. Jag fick även “ja” på örtteer. Och så bara en liten påminnelse: ställ dina frågor tre gånger och invänta sedan reaktionen i kroppen.

Bildkälla: waferboard, flickr.com

Så, jaha, jag får bli tedrickare i stället! Det var jag när jag var yngre så det ska nog gå bra att återgå till det. Jag har också fått veta att jag behöver sluta dricka vin. Det har jag också misstänkt. Ibland när jag har skött mitt ätande har jag ändå fått ont i magen under helgerna (jag dricker aldrig vin under veckorna) och det är alltså vinet som är boven där. För tydlighetens skull vill jag säga att jag inte dricker några jättemängder, två till tre glas fredag och lördag brukar det bli. Men den här helgen fick det bli alkoholfritt (det har jag fått “ja” på) och jag märker att jag har sovit bättre än vad jag brukar göra när jag dricker vin. Jag får oroligare sömn med alkohol i kroppen.

Det kanske inte är så intressant för andra, men jag kan inte låta bli att nämna några födoämnen jag har frågat om och vilka svar jag har fått: grädde – nej (snyft), keso – nej (snyft), bönor – ja, kött (jag frågade om olika köttslag separat) – ja, fisk – ja, hårdost – ja (jippi!), smör – ja, kokosolja – ja, chips – nej (snyft), popcorn – nej, jordnötter – ja, små mängder dadlar (jag älskar dadlar!) – ja, gluten – nej, socker – nej, potatis – nej och yoghurt – ja (blev jag lite förvånad över!). Jag har inte frågat om grönsaker för jag tror nog att de flesta är bra för mig och jag har inte frågat om frukt ännu. Jo, jag frågade om äpplen men fick ingen reaktion i kroppen så den frågan måste jag omformulera. Frukt är ju mest socker så jag äter inte speciellt mycket frukt, men jag ska ändå gå igenom och kolla ifall nån sort är bra för mig.

Som jag skrev, några “snyft” blev det i listan, men jag kommer inte att utesluta de produkterna helt. Jag tror att om man äter vettigt den mesta av tiden, kan man fuska lite nån gång ibland och så får man ta konsekvenserna. Vid speciella tillfällen kommer jag absolut att ta ett glas vin eller två, men inte varje helg som det har varit nu. Förresten kollade jag också om klimakteriet är över, men det var det inte… Suck! Det kunde man ju önska men jag får svettas ett tag till! 🙂

Eftersom det blev väldigt mycket matprat idag, avslutar jag med ett bröd som jag bakade igår. Jag hittade receptet i senaste numret av Buffé-tidningen. Det blev väldigt bra smak på brödet, men kanske lite smuligt. Jag hade i och för sig inte yoghurt hemma så det kan ha bidragit till att det inte höll ihop ordentligt (jag tog lite grädde och vatten i stället). Brödet innehåller honung, men jag uteslöt det för det är torkade aprikoser i och jag tycker att den sötman räcker. Här är receptet.

Nu ska jag träna och sen kanske man kan sitta ute i solen en stund idag! Ha det gott!

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

2 kommentarer

  1. Katarina den

    Chips: Gör egna🙂 Gå in googla på LCHF & chips.

    Ost chips, olika sorters ost.., & ev kryddor på osten & gör chips av det.

    • saharblevdetidag den

      Ja, just det! Det är ju jättegott! Tack för bra tips!❤

Lämna en tanke