Väldigt rörigt och salladsrecept!

2

Hej, svejs! Jag måste börja med att skriva att ni inte ska tro på det jag skriver! Min förvirring är total just nu och det som jag skrev förra veckan gäller inte alls längre. Då skrev jag att jag visste precis hur mitt “nya” liv ska se ut, men det gäller alltså inte längre. Visserligen var det ingen lögn, för just då visste jag, men det har ändrats under veckan. En kväll, tror det var tisdag, satt jag och slösurfade vid datorn, när jag kände ett behov av att sätta mig och meditera i stället. Eller rättare sagt, jag kände att jag MÅSTE sätta mig och meditera precis just nu! I den meditationen kom det upp en helt ny variant på min framtid, som till viss del, överensstämmer med det jag har fått veta att jag ska jobba med att guida/vägleda människor. Sedan dess har tankarna fullkomligt gått “bananas” i huvudet och allt är upp och ner. Vet varken ut eller in längre. Det blev så rörigt i huvudet att jag i fredags bestämde mig för att absolut INTE tänka på det här under hela dagen. Gick rätt bra faktiskt, men tankar är luriga! Rätt vad det är står man där och tänker på det man inte ska i alla fall. Men även igår försökte jag, så gott det gick, att tänka på andra saker så det blev lite lugnare i hjärnkontoret. Så nu får allt det där ligga och skvalpa i ett avlägset hörn av huvudet och bloggandet idag blir om väldigt världsliga saker i stället!

Bildkälla: Bill Strain, flickr.com

Jag gör ju sallader på jobbet, varje dag, och kom på att jag skulle kunna skriva ner några recept här i bloggen. Själv gör jag dem sällan här hemma, men det är rätt dumt för flera är faktiskt riktigt goda! Känner att jag är för lat (förlåt!) för att leta fram bilder till salladerna så ni får försöka fantisera fram hur de ser ut. 🙂 Det är lite svårt med exakta mått så det blir kanske lite “svävande” ibland!

Vitkålssallad med morot och äpple: Strimlad vitkål (strimla gärna med osthyvel), grovriven morot, grovrivet äpple (skalat). Proportioner mellan ingredienserna kan vara ca 4 dl vitkål, 2-3 rivna morötter, 1-2 äpplen. Häll på en dressing av 1 del pressad citron, 3 delar rapsolja, salt, peppar och italiensk salladskrydda. Blanda runt och låt stå en stund innan servering.

Vitkålssallad med purjolök och dill: Strimla vitkål som ovan, skär purjolök i ringar eller bitar. Gör likadan dressing som ovan, tillsätt rikligt med dill (går bra med frusen) och blanda runt. Den här enkla salladen är förvånansvärt god och passar jättebra till stekt fisk.

Sallad med haricots verts och tomat: Koka frusen haricots verts tills de är knappt mjuka. Spola av så de svalnar lite. Skär tomater, den sort du föredrar, i bitar. Finhacka rödlök. Blanda ihop bönor, tomater och rödlök. Häll över en dressing av 1 del vinäger och 3 delar rapsolja, salt, peppar och italiensk salladskrydda. Blanda runt och låt vila en stund innan servering.

Sallad med brysselkål ELLER broccoli: Koka brysselkål eller broccoli knappt mjuka och spola av så de svalnar lite. Skär i mindre bitar (brysselkål brukar jag bara halvera). Finhacka en eller två vitlöksklyftor (beroende på hur mycket kål du har eller hur stark vitlökssmak du vill ha). Blanda en dressing på 1 del pressad citron och 3 delar olivolja, salt, peppar och eventuellt italiensk salladskrydda. Häll över, blanda runt och låt vila en stund innan servering.

Dillbroccoli: Det här receptet hittade jag på nätet och det är skapat av Anne Aobadia. 4 port. 500 g broccoli, 2,5 dl majonnäs, 50 ml färsk eller frusen dill, salt och peppar. Koka broccolin knappt mjuk och dela i mindre bitar. Låt svalna helt innan den blandas med majonnäs, dill och kryddor. Det går bra att använda blomkål eller brysselkål också. När jag gör den här salladen i skolan blandar jag majonnäsen med yoghurt. Det är mest för att jag inte har tillgång till så jättegod majonnäs. Godast blir förstås att göra egen eller så köper man Hellman´s. Den är nästan lika god som hemlagad.

Om man är väldigt förtjust i potatissallad (med majonnäs-dressing) men vill hålla igen på kolhydraterna, går det jättebra att ersätta potatisen med lättkokt blomkål i stället. Man kan också göra en “falsk potatissallad” med zucchini. Den blir jättegod! Receptet finns här.

Keso med gurka (typ tzatziki): Grovriv gurka på rivjärn och lägg i ett durkslag. Salta lite lätt och låt sedan gurkan rinna av en stund. Pressa ur så mycket vätska det går och blanda gurkan med keso. Krydda med peppar, lite Herbamare (akta så det inte blir för salt) och pressad vitlök. Låt vila en stund innan servering.

I keso är det också väldigt gott att bara blanda i tärnat äpple, päron eller de två blandade. Man kan ha i pyttelite kanel också. Kanske mer efterrätt än vanlig sallad, men gott är det hur som!

Sallad med vitkål, keso och ananas: Strimla vitkål och blanda med keso och avrunnen krossad ananas. Ta i lite av spadet från ananasen om salladen blir för torr. Eller så har man i lite apelsin- eller äppeljuice om man vill ha mer sötma i salladen.

Enkel bönsallad: Till den här salladen kan man ta vilka bönor man vill. Själv är jag mest förtjust i svarta bönor, kikärtor och kidneybönor. Man finhackar rödlök och blandar med avsköljda bönor (från burk). Häll på en dressing av 1 del vinäger (gärna balsamvinäger) och 3 delar raps- eller olivolja, salt, peppar och någon salladskrydda. Låt stå en stund innan servering.

Ja, det får nog räcka för idag! Jag fortsätter med att hålla mina tankar på andra saker än mitt liv och nu ska jag leta fram något gammalt tyg och sy mig en bärkasse. Jag har lyckats slarva bort en av dem jag sydde i våras så då får jag sy en ny. Ha det gott!

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

2 kommentarer

  1. Eva-Britt den

    Vill tacka för alla recept!

    • saharblevdetidag den

      Varsågod!😊❤

Lämna en tanke