Barn och skola (igen!) och så lite bakning

0

Hej, svejs! Vilken fantastisk höstdag vi har här i Östergötland idag! Jag har just kommit hem efter ett mycket givande möte/samtal med en väninna. Vi satt läääänge i solen och drack kaffe och pratade. Så härligt och uppiggande! Men, isch för fästingar! Plockade nyss bort en som hade bitit sig fast på kroppen. Det är säkert katterna som har kommit in med den. Blä!

Den här veckan har jag gått och funderat på saker igen, och som tidigare, har jag funderat på barn och skolan. Det är ett ämne som inte “lämnar mig ifred”. Höstterminen har nu hållit på i sju veckor och personalen på skolan börjar känna att de är slitna. För att de är underbemannade. Jag vet att personalen på förskolan, som ligger i närheten av skolan, känner samma sak. Detta gör mig så arg! Dels tycker jag synd om de som sliter hela dagarna och försöker räcka till för alla barnen, men som känner att de inte klarar det för att de är för få. Dels är det helt förskräckligt att det ska sparas in på vår framtid! För det är ju det som blir konsekvensen, när det inte finns tillräckligt med pengar för att anställa så mycket personal som egentligen behövs. Barnen, som i förlängningen inte får den omsorg och utbildning de har rätt till, är de som i framtiden ska ta hand om vårt land. Vill vi ha de vuxna det riskerar att bli av barnen som mest “förvaras” i barnomsorg och skola? Här är en artikel om hur det fungerar i skolan idag och hur tokigt det är och blir. Här är en debattartikel om att uppfostra sina egna barn och låta bli att hota (hur kommer man ens på tanken!!) lärare så de inte orkar med sitt jobb.

Bildkälla: Special Collections Toronto Public Library, flickr.com

För att HELT bryta av det här ämnet ska jag nu presentera ett par bak/mat-recept. Kom på att det var väldigt länge sedan jag gjorde det. Igår var jag sugen på att baka något matbröd så jag tog ett recept från en bok jag har och gjorde om det lite. Det blev riktigt bra glutenfria “frallor”!

Det blir ca 8 brödbullar av receptet.

50 g smör, 5 ägg, 0,75 dl vatten (eller annan vätska), 1 dl mandelmjöl, 0,5 dl fibrex, 1 dl solrosfrön, 1 dl pofiber, 0,5 dl bovetemjöl, 3 msk fiberhusk, 2 tsk bakpulver, salt.

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser. Vispa äggen, gärna med elvisp, så de blir riktigt fluffiga. Smält smöret och vispa ner det och vätskan i äggen. Blanda sedan ner de torra ingredienserna och låt smeten vila i ca 10 minuter. Forma 8 bullar med fuktade händer och grädda dem i ca 20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Kan nog bli gott att ha i lite brödkrydda i dem här, men jag hade inte det igår. Jag är verkligen inte så duktig fotograf men så här såg mina bullar ut i alla fall:

Jag gjorde även pizza igår. Ganska ofta gör jag vanlig pizza till maken och då använder jag sånt där färdigt kit med deg och tomatsås och det blir god pizza av det (han vill nästan alltid bara ha rökt skinka och ost på). Men igår kände jag för att även göra pizza till mig och då använde jag mig av ett recept på, så kallad, fat head pizzadeg som är en lågkolhydratsvariant. Jag har inte provat det förut men botten blev riktigt, riktigt bra. Receptet hittade jag i bloggen 56kilo.se och här kan ni läsa det. Min pizzadeg (gjorde bara en pizza, inte två som det står i receptet) såg ut så här efter gräddningen:

I receptet står det att man kan vispa ihop degen i matberedare men jag gjorde för hand och det gick jättebra. Och då menar jag bokstavligt med händerna, för det funkar inte så bra med en sked eller slev utan man får knåda den i bunken helt enkelt. Viktigt också att låta den vila i kyl minst en halvtimme. Jag var för lat för att kavla så jag tryckte bara ut degen och det var inga problem. Jag kom inte ihåg att ta en bild på den färdiga pizzan, men den såg ut som vilken pizza som helst! På min fick det bli först en enkel tomatsås som jag gjorde själv (2 finhackade vitlöksklyftor stekta i lite smör, tomatpuré, krossade tomater, salt, peppar och oregano) sen en stekt grönsaksröra med lök, vitkål, paprika och burkchampinjoner. Och så ost på förstås, och in i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter. Gott, gott!

Jag brukar ju ibland avsluta mina inlägg med musik och idag känner jag för att avsluta med lite gammal, svängig storbandsjazz. Det här är musik som jag är uppväxt med eftersom det var mammas och pappas favoritmusik. Nästan så man får lust att svänga sina lurviga på köksgolvet! Ha det gott!

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke