Sockerfritt julgodis

0

Oj, här vaknade vi till en väldigt vacker vinterdag idag! Fem minusgrader, vitt på marken och träden och solen som sprider ljus. Blir nog till att ta en långpromenad för det blir inte att jag är utomhus så mycket under vardagarna. Kroppen kan nog behöva lite frisk luft!

Det får bli ganska kort bloggande idag för det står rätt mycket på agendan nu i juletiden. Mest blir det kökspyssel och inslagning av julklappar. Jag har just tagit en plåt med ett enkelt fröbröd ur ugnen. Slängde i lite pepparkakskryddor i det så jag hoppas att det blir bra. Det kan nog bli gott med en grönmögelost på. Lite senare idag ska jag göra sockerfritt julgodis till mig. Det är en kamp under julen, tycker jag, att undvika de där goda chokladbitarna som alltid tycks finnas i huset. Så jag tänker göra en sockerfri citronkola och en sockerfri smörkola. Sedan blir det en jordnötstryffel också. Recepten till kolorna hittar ni som länkar och jordnötstryffeln gör jag så här:

100 g mörk choklad, 100 g ljus choklad, 1,5 dl salta jordnötter, 1 dl vispgrädde, 1,5 msk smör. Hacka chokladen grovt och jordnötterna mycket fint (kör de ev i matberedare). Koka upp grädden tillsammans med smöret och ta bort det från värmen. Lägg i chokladen och rör om tills den smält. Rör ner jordnötterna. Bred ut i en liten form klädd med smörpapper och strö hackade jordnötter över. Låt stelna i kylen. Jag använder sockerfri choklad från Nick’s.

Bild på citronkolor lånad från 56kilo.se.

Jag behöver också göra mat till katterna. Det tar mycket tid att fixa deras Barf-mat, men de tycker väldigt mycket om den och verkar må bra av den så jag fortsätter så länge jag orkar. Jag har köpt färdig sån mat också så jag har lite på lut om energin inte finns någon dag. Som tur är gillar de även den köpta!

Snart är alla julklappar köpta och nu börjar det klarna hur julen här ska se ut. Vi blir sju stycken här hos oss, om även jag är med här. Det låter kanske lite konstigt att jag eventuellt inte ska vara med, men jag funderar på att åka till mamma under dagen. Hon orkar inte åka någonstans och så klart ska hon inte vara ensam på julafton. Jag tror dock att brorsan kommer åka till henne så vi får se hur jag gör. Den här julen blir lite annorlunda eftersom vi nyligen har haft ett dödsfall i familjen. Min mans mosters man gick bort i fredags (han var 92 år och har varit krasslig ett tag så det var lite väntat), och de brukar alltid vara hos oss på julafton. I år blir det då bara hon som kommer så jag kanske bör vara här? Måste fundera lite under veckan hur jag ska göra. Mina söner kommer hit på juldagen och sen åker vi nog till mamma på annandagen (om planeringen håller). Det är verkligen ett bestyr med allt, men julen är ändå mysig tycker jag.

Ja, visst jag, jag ska göra chokladfudge också! Men jag har ingen mascarpone-ost hemma just nu så det får bli senare i veckan. Uj, vad godis jag kommer att äta sen (jag brukar få ha det ifred för resten av familjen äter hellre vanligt godis)!!

Bild på chokladfudge lånad från bakasockerfritt.se

Nu ska jag äta min frukost och sen får det bli långpromenaden innan allt godisfixande tar vid. Ha det gott!

 

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke