Miffo och några recept

0

Jag är så trött på mig själv just nu. Känner mig som ett riktigt miffo! Om jag skulle gå tillbaka och läsa inlägg från förra sommaren, kan jag säkert hitta ett där jag har skrivit något liknande. Det är som om jag inte får ordning på mig själv under sommaren! Förmodligen är jag en av få människor som tappar energi den här tiden på året och mest tycker att allt är “mjäh”. Självklart funderar jag på varför det är så för mig och jag upplever det som att jag inte riktigt tar vara på tiden. Egentligen är jag ju otroligt bortskämd som har ledigt så länge under sommaren (i år blir det sju veckor), men på något konstigt sätt stressar det mig också. Jag tycker inte jag gör något vettigt utan går mest här hemma och drar. VAD som skulle kunna räknas som “vettigt” vet jag inte riktigt, men visst skulle det vara trevligt att kunna resa lite mer än vad jag gör.

Ett par kortare resor blir det dock. Nästa helg tänker jag ta buss upp till Stockholm och hälsa på äldsta sonen. Det ska bli kul! Jag tänker bo på hotell för det finns ingen vettig plats att sova på i hans och hans rumskamrats lägenhet (dessutom städar de ALDRIG så jag VILL inte bo där). Sen ska maken och jag åka till Göteborg ett par dagar i slutet av juli. Det ser jag också fram emot! Igår när jag pysslade lite ute i trädgården, funderade jag på vad andra människor gör när de är lediga, och självklart måste det vara många som är hemma på semestern. Det är ju inget fel alls i det! Dessutom gör jag saker som jag egentligen gillar att göra, men jag har svårt att få in glädje i dem. Så dumt! Jag vill verkligen bli bättre på att trivas med det jag har omkring mig, och det är så klart min inställning som behöver justeras! I morse, innan jag klev upp, försökte jag fylla mig själv med positiva tankar och positiva känslor. Så lite bättre känns det idag! Får jobba vidare på den linjen!!

Bildkälla: Bev Sykes, flickr.com

Resten av det här inlägget kommer att innehålla några recept för jag har, så klart, bakat en del. Och lagat mat! Först ut är ett kex, som lite liknar digestivekex. Äntligen har jag lyckats få till ett bra kex efter mååånga provbak! Jag har mest tänkt att använda det om jag ska göra någon form av cheesecake för de köpta, glutenfria, digestivekexen gillar jag inte. Receptet blir ca 20 kex. Måtten är, mestadels, i vikt, och det är det allra bästa när man bakar glutenfritt. Att mäta i dl är betydligt vanskligare.

1,5 dl havregryn, 20 g rismjöl, 20 g durra, 20 g majsmjöl, 12 g majsstärkelse, 2 g fiberhusk, 0,25 dl sukrin gold (eller farinsocker), knappt 1 tsk bakpulver, lite salt, 50 g rumsvarmt smör, 0,5 dl mjölk.

Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner smör och mjölk. Enklast är att använda händerna. Degen ska kännas lite kladdig och om den inte gör det kan man skvätta i mer mjölk. Låt degen vila i kylskåp i ca 15 minuter. Platta, eller kavla (lägg i så fall smörpapper över) ut degen så den blir ca 3 mm tjock och ta ut kex i den storlek du vill ha. Det går, så klart, också att göra bara en hel platta och bryta isär om man vill det. Nagga med en gaffel och grädda i 200 grader i 10-15 minuter. Låt kallna på galler.

Det här är ett provbak, så jag har gjort bara ett stort kex av 1/4 av degen.

Jag har en hel massa gamla Allt om Mat-tidningar (faktiskt fulla årgångar från 1972-1995). Maken bara skakade på huvudet när jag köpte tidningarna på Blocket, men jag tycker det är fantastiskt roligt att läsa i dem. Faktiskt inte mest för recepten utan för att de är ett underbart tidsdokument. Nåja, i en tidning från 1974 hittade jag ett recept på ‘Konfekt med havregryn’, som var enkelt att göra både gluten- och sockerfritt. Den blev riktigt bra, och till och med yngre sonen, som brukar dissa mina sockerfria bakverk, tyckte de här var goda!

0, 75 dl smält smör, 3 dl havregryn, 0,75 dl sukrin gold, 2 msk fibersirap gold, 1 krm salt, 1 krm vaniljpulver,  100 g sockerfri choklad, 0,5 dl hackade nötter

Blanda de torra ingredienserna och blanda sedan ner det smälta smöret och sirapen. Platta ut till en kaka på ett bakplåtspapper. I originalreceptet står att man ska trycka ut smeten i en smord form med löstagbar kant, så det kan man göra om man vill. Grädda i 225 grader i 10-15 minuter. Låt svalna. Smält chokladen och ringla den över och strö över nötterna innan chokladen har stelnat. Låt stelna i kyl och skär sen i bitar. Till den här kakan använde jag Cloettas sockerfria mjölkchoklad. Ett annat alternativ kan vara Nick’s steviasötade choklad.

Även här är det ett provbak, så jag har gjort den på halva receptet.

Det här enkla brödet har blivit lite av en favorit och jag har bakat det flera gånger. Receptet finns här på bloggen 56kilo.se och jag har även lånat bilden därifrån.

Från samma blogg kommer ett recept som jag har velat prova länge. Det är som en risotto, men gjord på blomkål. I veckan tog jag mig i kragen och lagade den och den blev hur god som helst. Maken är mycket tveksam till blomkål, men han tyckte den var riktigt god så det är ett bra betyg! Här är receptet och även nu har jag lånat bilden därifrån.

Jaha, det får nog räcka med recept för idag! Hoppas att någon får lust att prova någon av recepten!

Nu ska jag fundera på vad jag ska fylla den här dagen med för roliga saker! 😉 Jag har i alla fall kommit igång med träningen igen, men jag joggade igår så idag får det bli “bara” promenad och plankan-övningen. Eventuellt ska sonen och jag åka och handla kläder till honom, men blir det inte det tänker jag ta en liten utflykt någonstans.

Ha det gott!

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke