Bra grundrecept på glutenfritt bröd

0

Jag har arbetat fram ett väldigt smidigt recept på glutenfria “frallor” som går att variera i det oändliga. Här hemma är det bara jag som äter glutenfritt så jag gör bara 6-8 frallor vid varje bak, men receptet går givetvis att dubbla om man vill baka lite mer på en gång. Jag brukar frysa ner de bröd jag inte äter upp på en gång.

Receptet går, som sagt, att variera nästan hur mycket som helst så jag ger här lite exempel på hur variationerna kan se ut. Det jag alltid har i bröden är följande:

 • 3 ägg
 • 30 g fett
 • 1,5 dl vätska
 • 0,5 dl pofiber
 • 3 msk kokosmjöl
 • 3 msk fiberhusk
 • 2 tsk bakpulver
 • salt

Förutom dessa ingredienser behövs det 2 dl mjöl av något slag och däri är en av variationsmöjligheterna. Man kan använda en sort av de jag listar här nedan, eller prova att blanda lite olika.

 • mandelmjöl
 • sojamjöl
 • bovetemjöl
 • majsmjöl
 • durramjöl
 • teffmjöl
 • rismjöl
 • mjöl gjort på malda nötter, t ex valnötter, hasselnötter, paranötter, pecannnötter
 • mjöl gjort på mixade frön, t ex solrosfrön, pumpafrön
 • havremjöl (går snabbt och enkelt att mixa glutenfria havregryn till mjöl i matberedare)

Jag tycker att det blir bäst om man mal nötter i mandelkvarn, men det går också att mixa dem i matberedare. Då får man hålla noga koll så man inte kör för länge och de börjar “smöra ihop” sig. Frön går däremot alldeles utmärkt att mixa i matberedaren.

Bildkälla: Steve N, flickr.com

Bildkälla: Steve N, flickr.com

Som fett kan man använda smält smör, smält kokosolja, rapsolja, olivolja eller någon annan favoritolja. Vätskan kan vara vatten, grädde, kokosmjölk, någon nötmjölk, vanlig mjölk, kaffe eller te. Självklart kan man även tillsätta brödkryddor eller andra kryddor i degen och det går även att ha i riven ost (ca 1 dl). Vill man ha lite mer tuggmotstånd kan man tillsätta ca 0,5 dl hela linfrön, chiafrön, hela psylliumfrön, fibrex, hela solrosfrön eller hela pumpafrön. Man kan även stoppa i torkad frukt eller torkade bär.

Gör bröden så här: Vispa äggen för hand eller med elvisp i några minuter och tillsätt sedan fettet och vätskan. Blanda runt ordentligt. Blanda ihop de torra ingredienserna, och eventuellt riven ost, i en annan bytta. Blanda sedan ner det torra i äggvispet och rör runt ordentligt. Låt degen svälla i 10 minuter. Nästan alltid blir degen väldigt lätthanterlig så att det enkelt går att forma 6-8 bullar av den. Om den är lite kladdig kan man fukta händerna med vatten så går det lätt att forma bröden. Man ska INTE tillsätta mer mjöl om den är kladdig utan ta till “vattentricket”. Har man haft i fibrex i degen kan det gå åt lite mer vätska än 1,5 dl för fibrex suger upp mycket vätska.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Strö eventuellt över vallmofrön, sesamfrön eller boveteflingor. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

Förra helgen gjorde jag de här bröden med malda valnötter som mjöl. Blev jätte-, jättegoda och luftiga! Den lilla bullen jag har delat ser lite torr ut men det var den absolut inte. I de här hade jag kokosmjölk som vätska och olivolja som fett. Jag gör gärna bullarna lite plattare för jag vill ha mycket yta att lägga pålägg på! 🙂

20160416_141632

Lycka till med att skapa ditt alldeles egna glutenfria bröd!

 

 

 

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke