Litet “meltdown” och ett recept

2

Hej, svejs! Nästan perfekt väder för mig idag! Törs man ju inte riktigt säga eftersom det är väldigt grått och regnigt. Men jag har lite matlagning och bakning, till mitt lilla projekt, som jag hade tänkt att göra idag så då passar det jättebra med trist väder. Fast jag vill, förstås, ta nån promenad sen och då kan det gärna få vara uppehåll. Igår hade jag en trevlig dag då min bror, jag och en av hans döttrar åkte till Vadstena och gjorde fint på mamma och pappas gravar. Sen fikade vi innan vi åkte hem. Kände mig lite trög, dock, för jag kunde inte fatta varför de flesta affärerna var stängda… Men då upplyste min bror mig om att det var röd dag. Såklart!

Ja, som jag skrivit i rubriken har jag haft ett litet sammanbrott den här veckan. Inget som någon annan märkte, och inte särskilt allvarligt, men jag bara blev så in i he****e trött på allting. Det finns en sak som jag letar efter och går och väntar på. Av hänsyn till andra människor vill jag (ännu) inte skriva vad det är. Jag har väntat i över ett år och mitt tålamod är slut för lääääänge sedan. Men jag försöker verkligen att göra allt jag kan för att orka och hoppas och tro på att det löser sig snart. Så på väg till jobbet någon dag under veckan sa jag många, många fula ord och grälade på både Universum och Gud, alla änglar och jag vet inte vad. Grät en skvätt gjorde jag också. Så less!

Ni som brukar läsa här vet ju att jag, flera gånger, har skrivit om hur man ska göra för att få det man vill ha. “Skriva ner hur man vill ha det, affirmera, tänka på hur allt är när det är klart, fortsätta framåt även vid bakslag” och så vidare. Precis just nu, vill jag kräkas på alla de råden för jag har gjort dem allihop. Både gjort dem och provat att inte göra dem och bara ignorera allt. Ingenting har funkat så här långt. Jag vet att jag är en otålig person, men det är alltså över ett år nu och jag vill faktiskt inte vänta längre, men jag vet inte vad jag ska göra nu.

Bildkälla: Fabienne Cresens, flickr.com

Eller, egentligen vet jag ju det. “Håll ögonen på målet och fortsätt framåt”, är förstås det som gäller. Kanske även att “ge upp” och följa med strömmen men jag vet inte om mitt tålamod klarar det mycket till. Gissningsvis är det mitt dåliga tålamod som stoppar mycket av processen. Jag blev lite mer hoppfull för ett tag sedan och fick hjälp av en väninna i vår andliga grupp. Det är faktiskt två av dem i gruppen som hjälper mig lite då och då. Men det jag senast fick hjälp med har, ännu, inte gett något resultat. Det kanske det gör om ett tag, men mina “tag” är liksom slut. Jag. Vill. Inte. Vänta. Mer!

Nä, hör ni, nu får det nog vara slut med gnäll för idag. Jag får gå vidare från mitt “meltdown” och koncentrera mig på annat. Förhoppningsvis är det bra att bryta ihop och gå vidare ibland! Så nu tänker jag skriva om nåt helt annat. Nu blir det lite mat och ett recept!

Jag är inte så jätteförtjust i linser, men jag vet att det är bra mat så jag försöker äta dem ibland ändå. I boken om levern har Anthony William ett recept på linstacos och det är jättegott! Jag har lagat det ett par gånger nu och det är riktigt, riktigt mumsigt. När jag gjorde det igår lyckades jag till och med koka linserna så de blev helt perfekta. De kokar ju lätt sönder annars. Jag åt dem med en sallad och lite råris (riset var inte riktigt klart när jag tog bilden), men man kan ju välja att ha traditionella tacos-tillbehör till om man vill. Jag har förenklat måtten från receptet i boken lite och jag skriver ut alla kryddor som står med trots att det blir gott även om man inte har precis alla (jag hade inte chipotle-pulver till exempel och glömde bort att ha i honungen).

Ser inte mycket ut för världen, men väldigt gott!

Linstacos, 3-4 portioner: 1 stor, finhackad, gul lök, 1,2 dl grönsaksbuljong (eventuellt lite mer), 2,5 dl tärnade champinjoner (jag hade kastanjechampinjoner), 4 finhackade vitlöksklyftor, 2,5 dl gröna linser, 1 tsk kycklingkrydda (jag använder Santa Marias), 0,5 tsk chilipulver, 1 tsk spiskummin, 0,5 tsk paprikapulver, 0,5 tsk chipotle-pulver, 1/4 tsk honung eller lönnsirap, 0,5 tsk havssalt, 1/4 tsk cayennepeppar. Jag tog lite oregano också. Börja med att koka linserna enligt anvisningen på förpackningen. Ta en annan kastrull och låt lök och vitlök puttra i lite buljong i ca fem minuter. Se till så det inte kokar torrt. Tillsätt svampen, alla kryddor och resten av buljongen och låt svampen puttra i ca fem minuter. Kastanjechampinjoner är ganska hårda så de kan behöva ytterligare några minuter. Lägg sist i de kokta linserna och låt allt bli genomvarmt. Klart!

Förlåt för gnället i dagens inlägg. Självklart kommer allt bli bra till slut, det är bara mitt dåliga tålamod som spökar. Nu ska jag, förhoppningsvis, lyckas med att få fram ett riktigt bra brödrecept som både är glutenfritt och utan ägg. Det är lite av en utmaning att baka glutenfritt bröd utan ägg. Senast jag bakade använde jag spadet från kikärtor (aquafaba) som äggersättning och det funkade bra. Chia-ägg kan man också ha, alltså blötlagda chiafrön, men jag tycker inte att det blir jättebra. De orkar liksom inte hålla upp degen ordentligt. För första gången ska jag idag prova att baka med kassavamjöl. Det ska bli spännande och, som jag hoppas, ge ett riktigt bra bröd.

Lovar att det blir ett mer positivt inlägg nästa vecka! Ha det gott!

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

2 kommentarer

  1. Helen Stenström on

    Hej Helena
    Tycker om vad du skriver. Det senaste inlägget ” meltdown”
    intressant, känner igen känslan. I alla fall läser jag Helena Biehls blogg, horoskop. Hennes senaste inlägg idag 6e nov om
    “kraften att släppa” kan jag varmt rekommendera, tycker o tänker att det verkligen ligger ngt i detta.
    🌝

    • saharblevdetidag on

      Hej! Förlåt att jag har missat din kommentar! Ber om ursäkt för det. Tack för att du tar dig tid att skriva och tack för tipset! <3

Lämna en tanke