Internet igen och hälsa igen!

0

Hej, svejs! Japp, nu har vi ny router och kontakt med yttervärlden igen! 😉 Så just därför tänkte jag ta en mitt-i-veckan-bloggning som en liten överraskning. När vår router hade pajat, ringde maken och felanmälde den i måndags. Vi har Telia som leverantör av bredband via ADSL och när han ringde satt han i telefonkö i en timme och 40 minuter! Tur att han jobbade så han kunde göra annat medan han köade. 😀 Men sen var de ju snabba för den nya skickades under måndagen och vi fick de igår.

I lördags hade jag och en väninna en himla trevlig förmiddag! Vi tog en second-hand-shoppingtur som var riktigt rolig. Jag gillar ju inte shopping något vidare egentligen, men det känns bättre att handla så än på vanligt sätt. Vi var på tre olika ställen och det var rätt mycket folk på alla tre. Min kompis hittade lite kläder och jag köpte några småsaker till köket. På sista stället hade de ett trevligt kafé så där fikade vi och pratade en lång stund.

Bildkälla: waferboard, flickr.com

Medan vi har varit utan internet har jag mest läst på kvällarna. Jag är för snål för att ta slut på surfen i telefon så där har jag bara kollat väldigt korta stunder. 😉 Bland annat har jag läst i boken om levern av Anthony William, och jag vill ta den i lite mindre “bitar” för det är så himla mycket information i den, så jag läser då och då. Det senaste jag läste om är en lista med vad han kallar för “bråkstakar” och det är produkter som ställer till det lite extra för levern. Många är självklara, som bensin, diesel, plast, alkohol, läkemedel, avgaser, lösningsmedel, bekämpningsmedel, formaldehyd och tungmetaller. Men det finns rätt många saker på listan som man blir lite överraskad över. Jag ska inte ta upp alla här, det blir alldeles för mycket, men några stycken vill jag nämna. Tändvätska ansamlas i levern så det kanske är dags att börja tända grillen på annat sätt (vi brukar alltid använda tändvätska tyvärr)! Vinäger är nästan lika illa för levern som alkohol och vill man ändå använda vinäger är äppelcidervinäger bäst. Koffein (snyft) gör leverns cellväggar tunnare. Cellväggarna återhämtar sig visserligen snabbt, men regelbundet intag av koffein försvagar leverns skydd. Jag kämpar fortfarande med kaffet och har inte lyckats sluta än, men jag jobbar vidare på det!

Alla produkter (i stort sett) med parfym är illa för levern. Hårsprej och vanlig make-up är inte heller så bra. Hårfärg (konventionell) är riktigt skadlig för levern och kan trigga igång klimakteriebesvär. De naturliga hårfärgerna är ett bättre val. Spray-tan kväver levern eftersom hela huden blir täckt av preparatet och huden är leverns andningshål när det gäller att göra sig av med gifter. Dessutom ansamlas kemikalierna i själva levern. Även kemikalierna från nagellack och nagelprodukter ansamlas i levern.

När det gäller mat kallar han just den listan för “problematisk mat” och jag bara räknar upp de produkter som finns med där utan förklaringar (annars får jag sitta och skriva i många timmar 🙂 ): Ägg, mjölkprodukter, ost, feta livsmedel, hormoner i maten, vinäger, koffein, överdriven konsumtion av salt (det skriver jag lite om här nedanför), gluten, majs, rapsolja och fläskkött. Alla de här produkterna är bra att undvika helt eller äta/dricka måttligt av.

Levern klarar av små mängder av hälsosamt salt, det vill säga havssalt eller bergsalt men större mängder av fel sorts salt är inte bra. Speciellt inte om det kombineras med fet mat. Fettceller tenderar att kapsla in saltet som sedan torkar ut fettcellerna. Den sortens celler är svårare att driva ut ur kroppen och de ansamlas i levern. Fel sorts salt torkar även ut andra organ i kroppen. Våra kroppar behöver dock natrium och i naturlig form finns det i: selleri, kokosvatten, spenat, alger, citron och lime och den sortens natrium torkar inte ut kroppen utan hjälper till att dra ut skadliga salter i stället.

Hela kapitlet om “bråkstakar i levern” är på 16 sidor så det finns mycket information att hämta där. Man kan ju bli lite nedslagen för det känns nästan som man inte kan använda några produkter över huvud taget. Men så funkar, så klart, inte livet, utan vi måste ju leva här på jorden och när man har kunskapen om vad som inte är bra för oss kan man också göra bättre val. När man vet hur skadliga en del produkter är för levern, kan man försöka att undvika dem helt. Stärker man sedan levern med att äta rätt sorts mat och dessutom rensar ut gifter ur den, kan den klara av att ta hand om de giftiga saker som vi kommer att få i oss (hur vi än gör).

Nu ska jag ta och äta lite lunch och sen ska jag åka och hälsa på en kompis. Vi kommer garanterat att dricka kaffe så jag hoppar över det efter maten (har inte druckit något än i dag). Till lunch blir det sallad från igår och stekt potatis som jag har stekt i lite kokosolja. Troligen tar jag ett frökex till också med en sorts vegansk “ost” på som jag hittade recept till på youtube. Jag saknar pålägg till smörgåsar nu när jag inte äter mjölkprodukter så jag letar på youtube och testar recept. Självklart finns det att köpa också men det är kul att prova att göra själv. Passar mig ypperligt att veganism är en trend så det finns mycket att välja på! Ha det gott!

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke