Snart vardag igen, lite kost och lite musik!

0

Hej svejs! God fortsättning! Hoppas att 2019 har börjat bra och att du har stor tillförsikt inför det nya året! Själv tycker jag starten har varit helt okej och det här ska bli ett riktigt spännande år. Idag var det spännande på ett annat sätt, när jag tog en promenad på förmiddagen… Igår var det strålande sol och ett par plusgrader här, men i natt måste det ha regnat och sedan frusit på. Glashalt med andra ord! En tunn isbark på vägen (grusvägen här hos oss), så det blev lite av en balansakt att ta sig fram. Tur att det gick att gå vid sidan av vägen. Det blev inte så snabb promenad med andra ord, men jag fick lite luft i alla fall.

Nu har även yngre sonen åkt hem och i morgon börjar vardagen igen. Känns ganska okej även om jag inte kan säga att jag längtar till jobbet. I morgon är det dock studiedag så det blir lite mjukstart innan det drar igång som vanligt på tisdag. Lite konstig känsla det där, för jag kan faktiskt längta efter vardagen, men kanske inte att jobba ändå. Men jag vet ju hur det är, efter ett par dagar är man inne i det igen och jag tycker att det är roligt att träffa alla barn och personalen. Det känns som ledigheten har varit jättelång fast det bara är två veckor. Förmodligen är det för att det händer rätt mycket med både jul och nyår och allt omkring det. Nu kommer de månader på året som jag tycker är allra tråkigast… Januari, februari och mars är inte mina favoriter. Jo, jag vet, det är min inställning som behöver ändras och kanske tar jag tag i det i år! Vem vet?

Jag som kan ha lite problem med ätandet ibland (ätstörning) tycker att det har gått alldeles utmärkt under ledigheten. Ingen överätning och jag har faktiskt ätit minimalt med socker. På julafton åt jag en liten, liten biskvi och det är det enda i kak- och godisväg som jag har stoppat i mig. Jag valde att äta färska dadlar (kan vara det godaste jag vet) i stället och självklart är de också väldigt söta, men de bråkar inte lika mycket med magen som vanligt socker gör. Det har funnits flera chokladaskar att äta ifrån men jag har inte varit sugen så det har varit lätt att avstå. Kanske har det blivit något chips för mycket, lite väl mycket kaffe och jag märker att det är väldigt lätt att ta ett par glas vin varje dag när man är ledig. Chipsen bryr jag mig inte så mycket om men jag har sett till att det har blivit några vita dagar här och där. Alkoholen är en luring, tycker jag. Smyger sig på en på nåt sätt! Funderar på att ta en vit månad snart.

På tal om mat och sånt så såg jag en så bra dokumentär härom dagen. Den handlar om kolhydrater och vad de gör med kroppen. Riktigt bra och informativ. Även resistent stärkelse förklaras och de pratar om att typ 2 diabetes kan reverseras med rätt kost (alltså en kost fri från socker och stärkelse). Jag tycker att de även kunde ha nämnt att det är bra att lägga till hälsosamt fett till kosten för att förlänga mättnadskänslan. Smör, rapsolja, olivolja, kokosolja, majonnäs och avokado är några riktigt bra fettkällor. Vill man använda mjölkprodukter i maten är det smartast att ta fullfeta produkter. Självklart finns det inte EN kost som passar alla människor. Det som är bra för mig och min kropp kanske inte alls passar någon annan. Man måste helt enkelt prova sig fram och lära sig vad ens egen kropp mår bäst av. Men att utesluta socker och stärkelse mår de allra flesta bra av. Sen är det väldigt individuellt hur mycket kolhydrater man kan äta utan att gå upp i vikt och må dåligt av dem. De visar också i programmet att det är helt meningslöst att dricka sportdrycker (som oftast innehåller mycket socker) när man tränar. Risken är att man får i sig mer energi än vad man gör av med under träningen. Som sagt, bra program som kanske kan vara en ögonöppnare för någon. Här nedan finns en länk till programmet.

https://www.svtplay.se/video/20476372/sanningen-om-kolhydrater

Nä, nu känns det som jag inte har så mycket mer att skriva om. Eftersom det har varit fler personer än vanligt här hemma under ledigheten har jag upplevt att det har varit mindre utrymme för “mig”. Svårt att förklara, men det har nog med högkänsligheten att göra. Jag tar in alla andras energier och blir lite förvirrad av det. Tankeutrymmet krymper på nåt sätt och jag har mest fokus på andra personer. Ja, ja nu blir det som vanligt igen och då finns det mer lediga stunder för hjärnan emellanåt och kanske dyker det upp spännande tankar och funderingar. Vi får se! Idag vill jag avsluta med en alldeles fantastisk version av låten Hallelujah med gruppen Pentatonix. Vilka röster de har! Den tål att lyssnas på många gånger! Ha det gott!

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke