Lite jul, lite mage och lite tänkesätt!

0

Hej, svejs! Hur har ni det mitt i alla julbestyren? Stressigt? Liiiite julstress känner jag av, men inte så mycket faktiskt. Igår var jag och handlade de sista julklapparna och slog dessutom in de flesta. Jag har inte handlat många i år och det är mest sönerna som får några saker som de har önskat. Och ÄNTLIGEN har jag lyckats få till så jag slipper få julklappar. Jag har pläderat för det i många år men maken brukar envisas med att köpa i alla fall. Jag är så ointresserad av pryttlar och tycker dessutom att vi behöver minska vår konsumtion, så i år blir det, delvis, så. Mycket bra! Jag är lite kluven till bloggandet idag för jag känner att jag vill göra andra saker. Bland annat vill jag städa ur kylen innan den börjar fyllas med julmat. Och när jag känner att jag VILL göra en sån sak så måste tillfället utnyttjas! Sånt händer inte så ofta! 😉 Samtidigt finns det ett par saker jag har tänkt att skriva om i bloggen, så jag knattrar väl på så det blir gjort! 🙂

I veckan har jag verkligen försökt att inte stressa upp mig över saker. Låta situationer vara som de är och tro på att allt är som det ska. Jag kan annars ha lätt för att bli stressad och då också bli på dåligt humör och arg. På jobbet har jag dock lite svårt att frångå stressen eftersom lunch och mellis har sina givna tider och de kan jag inte göra så mycket åt, men på fritiden har det fått vara som det är. Jag har börjat tänka att det finns en anledning med det som sker (kanske ingen ny tanke men den är mer medveten hos mig nu). Jag märker att det tar bort en del av stressen jag har lätt för att känna annars. En morgon, till exempel, kom jag iväg hemifrån lite senare än vanligt. Ganska snart efter att jag hade startat kom jag ifatt två traktorer som körde efter varandra och då går det ju inte så fort. De körde dessutom precis samma väg som jag gör och jag lyckades inte köra om dem någonstans. En sån sak KAN ju öka stressen rätt mycket, men jag lyckades hålla mig lugn och tänkte i stället att jag fick mer tid att lyssna på musiken som jag hade på i bilen. Självklart hann jag i tid till jobbet och jag var inte ens stressad när jag kom dit. Bra känsla!

Bildkälla: Bev Sykes, flickr.com

Jag tror på förhållningssättet att det finns en anledning (som man kanske inte förstår alla gånger) till att man t ex blir försenad, glömmer nycklar, missar ett tåg/en buss, barnen blir sjuka, man själv blir sjuk, det man har tänkt handla inte finns på affären, man får ingen tid hos läkaren, man får inte jobbet man gärna ville ha, lägenheten man tänkt köpa är för dyr, bilen går sönder, tvättmaskinen pajar, osv, osv. Många av de här sakerna svär vi, så klart, över när de händer, men många gånger tror jag de sker därför att skeendet i förlängningen ger oss något bättre än vad vi hade tänkt oss. Eller hjälper oss på nåt sätt och kanske gör att vi sparar pengar/tid. Jag har ett eget exempel när en tråkig händelse sparade mig en del pengar. Min lilla bil blev påbackad av en sopbil på jobbet. Det blev ingen stor skada, men ändå ett hack mitt på förardörren. Eftersom det inte fanns något vittne till olyckan tog, tyvärr, inte företaget som ägde sopbilen på sig skulden. Hur som behövde ju skadan repareras så jag lämnade in bilen på en plåtverkstad. När de började reparera skadan visade det sig att det fanns en STOR rostskada, undermåligt lagad, under lacken och det var bara en tidsfråga innan den hade brutit igenom. Nu fick jag dörren reparerad till självriskkostnaden på 3000 kr. Hade jag behövt laga dörren längre fram hade det kostat mig från 6000 kr och uppåt. Så tack sopbilsföraren (han fick förresten inte vara kvar på företaget sen för han körde sönder flera saker…) för att du backade på min bil!

Bildkälla: Kreg Steppe, flickr.com

Under hösten har jag haft mycket att tänka på och när det är så för mig blir min mage lite bråkig. Jag har haft lite mer problem än vad jag brukar och det är rätt jobbigt när magen inte är som den ska. Det påverkar verkligen hela kroppen. Jag brukar ha Lactiplus-tabletter hemma, som jag tar ibland när magen är bråkig. Det är snälla bakterier som hjälper tarmen att komma till ro. Vet ni, förresten, att det inte är så stor mening med att äta yoghurt, till exempel, om man har problem med magen. Visserligen finns det bra bakterier i den, och andra så kallade “mag-produkter”, men de överlever inte syran i magsäcken. Så de gör ingen nytta ner i tarmen utan till det behöver man äta kapslar som passerar magsäcken innan de löses upp. Mina kapslar hade varit slut ett tag och jag brukar beställa dem på Apotea för de är mycket billigare där än att köpa dem i affär. Det var lite konstigt när jag beställde nya för ett tag sedan, för jag hade inte riktigt huvudet med mig när jag bekräftade beställningen. Jag tyckte det blev lite dyrt, men tryckte ändå iväg den. Sen när jag kollade på bekräftelsemejlet hade jag beställt två burkar (jag hade dubblat en annan sak på beställningen men inte burkarna) tabletter. Men det var ju bara att rycka på axlarna åt och jag tänkte att jag förmodligen behöver äta de här tabletterna just nu. Och det har jag behövt…

Bildkälla: Bill Strain, flickr.com

Efter förra helgen fick jag så mycket magknip. Typ som kolik och så kan jag få när jag har ätit socker men det hade jag inte gjort. Jag vet inte riktigt vad som föranledde magknipet men jag hade det under större delen av veckan så jag vräkte på med Lactiplustabletter. 8 om dagen och det fick till slut magknipet att upphöra. Nu känns magen mycket lugnare och jag har dragit ner till 4 tabletter om dagen. Troligen hade jag helt fel balans i tarmkanalen med någon bakteriestam som inte var så bra för mig. Jag kommer fortsätta med tabletterna till efter jul och verkligen anstränga mig för att inte äta för mycket skräp under julhelgen. De goda chokladbitarna blir nog svårast att undvika men jag ska verkligen försöka. Det är inte riktigt värt det där magknipet. Eventuellt gör jag någon sockerfri kola till mig, eller så håller jag mig till dadlar och nötter. Det funkar betydligt bättre!

Bildkälla: Steve N, flickr.com

Nähä, nu ska jag ta och ta tag i den smutsiga kylen. Sen ska jag stryka och hänga upp julgardinerna i köket. Det har liksom inte blivit av ännu… Julen här hos oss verkar bli ganska lugn i år. Vi blir bara fyra stycken på julafton och jag tänker inte lägga alltför mycket energi och kraft på julmaten. Jag tänker till och med KÖPA köttbullar! Har ingen lust alls att stå och trilla egna. De brukar dessutom inte bli speciellt bra, så då duger köpes alldeles utmärkt. Ta det lugnt med allt och kom ihåg att njuta emellanåt! Det verkar ju som vi kan få en någorlunda vit jul här i Östergötland i år och det höjer stämningen tycker jag. Ha det gott!

 

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke